Рекордно много участници в конкурса  „Мениджър на годината 2013”
Рекордно много участници в конкурса „Мениджър на годината 2013” / netinfo

Най-младият ръководител на компания е на 25 години, най-възрастният - на 78

73-ма ръководители от бизнеса подадоха документи за участие в националния конкурс „Мениджър на годината 2013", като те са с 37% повече от 2012г.

Конкурсът се организира за шеста поредна година от списание „Мениджър". Победителят в благородната надпревара ще бъде обявен на тържествена церемония в края на октомври.

Тези 73-ма мъже и жени са едни от най-големите работодатели в страната. Те развиват икономиката, носят отговорност за хиляди български служители и семействата им.

Прави впечатление, че тази година участват повече мениджъри от страната. От Варна са седем, от Пловдив - трима, от Русе и Шумен по двама. Включват се ръководители на фирми в Бургас, Горна Оряховица, Костинброд, Свищов, Септември, Челопеч, Червен бряг.

Сред участниците делът на жените е 12 на сто, като между тях има и французойка. Най-младият участник е на 25 години. Най-възрастният - на 78.

Представителите на индустрията са най-много - 23%. Петима оглавяват фирми в софтуерния бранш. Също толкова са от застраховането. Четирима са от банковия сектор. Други четирима управляват компании за превоз, транспорт и логистика. Участват мениджъри от фармацията, хазартната индустрия, медиите, комуникациите, строителството, хотелиерството, ресторантьорството, търговията на дребно.

Отново най-масово е присъствието на завършилите УНСС, следвани от възпитаниците на Софийския университет „Св. Климент Охридски", на Техническия университет в София и на филиалите му в Русе и Варна. Много от кандидатите имат следдипломни квалификации, специализациите по мениджмънт, счетоводство и икономика от авторитетните американски, английски, немски, руски и френски университети, както и по две магистратури.

Петима имат докторска степен. Един скоро ще я получи. Включва се и професор - шеф на болница, както и автори на изследователски трудове, чиито научен принос се е развивал успоредно с кариерата в бизнеса.

Тази година прави впечатление и силното присъствие на чужди мениджъри, които работят в България. За кристалния приз се състезават ръководители на големи компании, родени в Англия, Гърция, Израел, Русия, Сирия, Турция, Франция.