Сираци готови да се откажат от България
Сираци готови да се откажат от България / снимка: БГНЕС
Сираци готови да се откажат от България
65830
Сираци готови да се откажат от България
  • Сираци готови да се откажат от България

Държавата спира да се грижи за хората, които напускат социалните домове, след като навършат 18 години. Това заяви на пресконференция Горан Горанов, който от 10 години живее на улицата заедно с още 300 човека.

Основният проблем на сираците е липсата на жилище. По закон те трябва да напуснат домовете след навършване на пълнолетие. След това имат право да живеят 3 месеца в домове за временно настаняване, а оттам - отново на улицата.

В момента държавата поема грижа за сираците до навършване на 18 години. След като станат пълнолетни, младежите остават на улицата, без да им бъде осигурен дом или възможност да започнат работа. Горан Горанов от 10 години живее на улицата, заедно с други възпитаници на социални домове. Многократните молби за помощ, които са отправяли към институциите, са останали без отговор. Днес те настояват за промяна в социалната политика на страната: „Да се даде шанс на едни такива хора като нас да успяват да завършат своето средно и висше образование. 99% от нас няма как да завършат такова, защото вече излизаме на улицата и трябва или да се бориш, или да учиш, или да предприемеш други ходове".

Горанов заяви, че сираците са част от обществото не само по празници: „Да се сещат не само на Коледа и на Нова година за такива деца. Може на много хора да не им харесва, но ние сме част от това общество".

Горан е категоричен, че ако институциите продължат да не обръщат внимание на сираците, ще се откаже от българското си гражданство: „Аз ви уверявам, че лично ще организирам всички младежи, които са напуснали домовете, и ние лично ще отидем на българската граница и там ще захвърлим нашите български паспорти с мотива, че тук нас не ни ценят като българи".

Работодатели също проявяват дискримнационно отношение към бившите възпитаници на социални домове, като отказват да ги наемат на работа най-често заради етнически предразсъдъци.