Иван Портних търси варианти за нов зоопарк
Иван Портних търси варианти за нов зоопарк / снимка: Impact Press Group

Варна заслужава нов зоопарк – значително по-голям и съобразен с всички изисквания. Това заяви кметът Иван Портних, след като се запозна с хода на ремонтните дейности, които текат в зоологическата градина. Ремонтът е на стойност 300 000 лева и се финансира изцяло от общината.

По думите на градоначалника тези средства не са достатъчни и трябва да се търсят други варианти за финансиране. „Вчера се срещнахме с представители на програма JESSICA, с които коментирахме възможностите за финансиране на големи проекти във Варна. Една от темите беше осигуряването на средства за нов зоопарк. Ще работим активно по темата. Предстои проектиране и на базата на изготвения проект ще има разговори с представителите на  JESSICA за евентуалното финансиране, което трябва да бъде получено най-късно до края на 2015 година“, поясни Портних.

Идеята за изграждането на нов зоопарк във Варна не е нова. От години се говори, че има имот в Морската градина от около 40 декара, който е собственост на Министерството на отбраната.  Един от вариантите бе военното ведомство да предостави терена на общината, тя да прибави към него още 20 свои декара и така Варна да се сдобие с нов зоопарк.

Оказва се, че проблемът с терена все още не е решен и около него също има доста въпросителни. „Ще започнем отново разговори с Министерство на отбраната във връзка със собствеността на терена и евентуалното му прехвърляне на община Варна“, коментира Портних.

Ремонтът във варненския зоокът трябва да приключи до края на август. Оградите вече са направени, а в момента се ремонтират тоалетните, заяви директорът на зоопарка Иванка Стоянова. Подобряването на условията са необходими за получаването на нов лиценз, който изтича на 1 март 2014 г.

В момента в зоопарка има около 300 животни от 60 вида. За тяхното изхранване годишно са необходими около 60 000 лева.

„Тази  година се нуждаем от малко повече средства, тъй като сменяме диетите на животните. Предстои ни прелицензиране от страна на Министерство на околната среда и водите. Когато дойдат от ведомството, се интересуват от диетите, как и с какво се хранят обитателите“, обясни Стоянова.

Тя добави, че няма средства за видеонаблюдение. Миналата година след кражбата на черните лебеди са събрани средства от дарители и са били монтирани три камери. „Устройството позволява монтажа на осем камери, но са необходими пари за тях, с които ние не разполагаме“, каза още шефката на зоопарка.