Разкопки край Суворово носят нови знания за прадедите ни
Разкопки край Суворово носят нови знания за прадедите ни / Археологически музей Варна

Трети пореден сезон се провежда археологическото проучване в местността Корията край гр. Суворово. Разкопките са съвместна инициатива на Регионалния исторически музей – Варна и на Община Суворово. Те започнаха в началото на юли и ще продължат до края на август, съобщават от пресслужбата на музея.

През тази година задачата е да се проучат изцяло останките от опожарено жилище, част от селище от средната каменномедна епоха (средата на V хил. пр. Хр.). Самото селище заема значителна площ – около 14 дка. Досега при спасителни разкопки от него са проучвани части от още шест жилища. За първи път обаче ще бъде изследвано изцяло. То е било двуетажно, с изключително масивна конструкция от глина и камък. Сред нападалите отухлени мазилки са открити множество керамични съдове, сечива от камък, кремък, кост и рог. Особен интерес представляват запазените участъци от релефна стенна мазилка, върху която личат шарки тип „рибена кост”, направени чрез провличане на пръстите на ръката.

Разкопките дават нови подробности за живота на праисторическите хора, обитавали Западното Причерноморие преди повече от 7500 години. Селището в местността Корията е един от големите центрове на племената от това време – като обекта на Големия остров край с. Дуранкулак и селищната могила в солниците край Провадия.