Поредица от земетресения в Благоевградско
Поредица от земетресения в Благоевградско / БГНЕС, архив
Поредица от земетресения разлюляха Благоевградско
65681
Поредица от земетресения разлюляха Благоевградско
  • Поредица от земетресения разлюляха Благоевградско

Поредно земетресение с магнитуд 3 по скалата на Рихтер е регистрирано в Крупнишкия регион, съобщи началникът на Противопожарната служба в Благоевград Георги Пармаков. Земният трус е усетен леко в 15:14 часа. Това е 12-ият трус от сутринта в Благоевградския регион. Няма данни за пострадали и материални щети.

Поредица от земни трусове бяха усетени през нощта и рано тази сутрин на територията на цялата Благоевградска област. Първият е регистриран в 4:24 часа с магнитуд 3,7 според сеизмолозите в Българската академия на науките, а последният - в 6:51 часа. Регистрираните земетресения са магнитуд между 3 и 4 по скалата на Рихтер. Най-силният е бил в 6:21 часа. Няма разрушения и сигнали за други щети.

Епицентърът на земните трусове е между симитлийските села Осеново и Градево, съобщиха за Дарик от Областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград. Не са подадени и регистрирани сигнали за нанесени щети от трусовете. В Симитли е свикан общинският кризисен щаб. Земетресенията са усетени в Благоевград, Сандански, Разлог и други населени места в региона. Районът на Кресненското дефиле е една от зоните в България с повишен сеизмичен риск.

Има паника в жителите, които живеят в района на рудника в квартал "Ораново". Служителите в Гражданска отбрана проверяват ситуацията на място.

Днес в Благоевградско е особено напрегнато. Провежда се операция по изваждане тялото на загинал турист в Пирин, под хижа "Яворов". Има и масивен горски пожар в Якоруда, каза в интервю за Дарик радио Георги Пармаков. Акцията по издирване на затрупаните на 16 юли миньори също продължава. Остават приблизително 20 метра по обходния тунел в мината.

„Обстановката е спокойна, няма нещо обезпокоително. Имаме земетресението регистрирано сутринта, след това имаме 200 квадрата горски пожар в Якоруда, има и една спасителна операция, която се провежда в Пирин, над хижа „Яворов", където турист е паднал от скалите. Към 15:14 ч. е регистрирано ново земетресение с магнитуд 3 по Рихтер. Не е усетено, нямаме сигнали за пострадали, за разрушения и щети. Ние приемаме всички обаждания, но към момента нямаме регистрирани обаждания за пострадали хора и за щети. Туристът е паднал, спасителите са там, извършва се спасителна операция. Нещо конкретно не мога да ви кажа, тъй като хората са там, обадиха се, че са пристигнали и сега ще се предприемат действия за придвижването му. Това са конкретно произшествията на територията на нашата област днес", заяви Пармаков.

Други новини от Благоевград