Писмо на евродепутат до ЕК във връзка с избора на Пеевски за шеф на ДАНС
Писмо на евродепутат до ЕК във връзка с избора на Пеевски за шеф на ДАНС / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Евродепутатът от Германия Моника Холмайер е изпратила официален въпрос до Европейската комисия във връзка с реформите в сектора за сигурност в България и скандалното назначение на Делян Пеевски за директор на ДАНС, съобщи пресслужбата на ЕНП.

Във въпроса си г-жа Холмайер настоява Брюксел да предприеме конкретни мерки, за да предотврати бъдещи заплахи за сигурността на европейските граждани, произтичащи от назначения на некомпетентни или осъждани кандидати на ключови позиции, посочва БТА.

В писмото си германският евродепутат цитира позицията на Европейската комисия от 17 юни тази година, според която подобни назначения трябва да са базирани на прозрачност и компетентност, за да се гарантират европейски стандарти в сектора за сигурност.

Според Моника Холмайер ДАНС е институция, която има значение в сферата на сигурността за Европейския съюз като цяло. Ето защо тя отправя въпрос към Европейската комисия как смята да гарантира целостта в системата на сигурността на ЕС, която зависи от взаимно доверие между институциите на страните членки.

Сред темите, повдигнати от Холмайер, която е член на Парламентарната комисия за борба срещу организираната престъпност, корупцията и прането на пари, е и тази за медийната среда в България: "Как смята Европейската комисия да възстанови върховенството на закона и основните права в България като например медийния плурализъм?"

Моника Холмайер, заедно с други евродепутати, подготвя още един въпрос, свързан с действията на полицията на 23 юли по време на протеста около Народното събрание. Официален отговор от Европейската комисия следва да бъде даден до три седмици.