Смолян си иска театъра
Смолян си иска театъра / netinfo

Две зали в сградата на Родопския драматичен театър да се предоставят на Министерство на културата, реши Общинският съвет в Смолян. На практика с това решение се прави първата официална стъпка за възстановяване статута на театър „Николай Хайтов”, като се очаква това да стане факт през месец септември тази година.

Нормативният акт се приема след проведени разговори на смолянските депутати Дора Янкова и Даниела Дариткова и кмета на града Николай Мелемов със зам.-министъра на културата Васил Василев. На сращата са били представени ясно критериите, при които може да се възроди отново театъра в родопския град.

Министерството на културата се ангажира да осигури необходимите средства за творческия и техническия персонал, а община Смолян ще отговаря за материалната база за работата на театъра. С решение на обшинския съвет Общината се задължава да предостави също и техническо оборудване и реквизит, които ще са необходими за бъдещата дейност на смолянските театрали.

Смолянчани смятат, че по този начин ще се поправи една социална несправедливост, след като през 2010г. културната институция бе закрита.

Със свое решение от март 2012г. правителството предостави правото на управление на сградата на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов" в Смолян на общината. Дотогава това бе правомощие на Министерството на културата. След проведената реформа в областта на сценичните изкуства, Родопският драматичен театър се сля с Драматичен театър „Николай Масалитинов" - Пловдив.