Младежи популяризират зад граница кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица
Младежи популяризират зад граница кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица / снимки: Сдружение „Младежи, образование и общество“

Представители на Сдружение „Младежи, образование и общество“ от Велико Търново и Горна Оряховица участваха в петстранен младежки обмен „Save nature whit culture“, финансиран по Програма „Младежта в действие“ в гр. Тракай, Литва. От 14 до 21 юли младите хора участваха в поредица от дискусии, кръгли маси, конференции, уъркшопове и симулации на заседания на Европейския парламент. Акцентът обаче беше при обсъжданията на концепции и идеи за опазване на природата чрез използването на културата като инструмент - в България, Литва, Унгария, Полша и Румъния.

Работейки ефективно в мултинационален екип, българските младежи  участваха в изработването на идеи и решения на конкретни екологични проблеми чрез културата, като инструмент и подход. По време на пътуването във Варшава и престоя си в Тракай и Вилнюс, Литва, представители на Сдружение „Младежи, образование и общество“ проведоха две информационни кампании за популяризиране на кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица през 2019 г.

Младежи популяризират зад граница кандидатурата на Велико Търново за Европейска културна столица
netinfo

"От около половин година работим изключително активно с Младежкия дом във Велико Търново и в многото международни проекти, в които участваме, се опитваме да популяризираме нашата съвместна дейност и град Велико Търново като цяло", споделя секретарят на Сдружение „Младежи, образование и общество“ Николай Петров. Той уточнява, че идеята за провеждане на информационните кампании, проведени в Литва и Полша, се осъществи с активната подкрепа на директора на Младежкия дом Румен Петров.

“Целият ни екип безрезервно приема идеята, че Велико Търново е град – достоен за културна столица на Европа през 2019 г. и чрез конкретни действия се включваме в кампанията, за да дадем и нашия принос”, казва Николай Петров. На 5 август в Краков ще стартира поредният от три международни проекта, които сдружението ще реализира до края на годината, като се опита да повтори информационните си кампании сред младите хора от други градове и държави, с които ще работи в рамките на европейска програма „Младежта в действие”.