Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момче
Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момче / снимки: Gulliver/Getty Images
Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момче
65571
Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момче
  • Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момче

В частното крило "Линдо" на лондонската болница "Сейнт Мери" се роди дългоочакваното бебе на херцогинята на Кембридж Катрин и принц Уилям.

Момченцето, с тегло 3,8 кг, се е родило в 16:24 ч. лондонско време, съобщи Кенсингтънският дворец. В същата клиника навремето принцеса Даяна, майката на
принц Уилям, която загина в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., роди своите две момчета, отбелязват световните агенции.

Медицинският екип, присъствал на раждането, включваше бившия гинеколог на кралицата Маркъс Сечъл, акушера Гай Торп- Бийстън, съобщи дворецът. Сечъл бе на бойна нога от няколко седмици и му бе даден полицейски ескорт, за да може най-бързо да се придвижи до болницата "Сейнт Мери" след хоспитализирането на херцогинята на Кембридж. Самата Катрин предпочете естественото раждане. Раждането на кралското бебе бе подчинено на строг протокол със стародавни традиции, отбелязва агенция Франс прес. Все пак имаше и известни промени. Преди години министърът на вътрешните работи на Великобритания е бил задължен да присъства на кралското раждане, за да удостовери легитимността на бъдещия престолонаследник. Херцогинята на Кембридж избегна тази процедура. За сметка на това принц Уилям присъства на раждането, както навремето баща му принц Чарлз бе в родилното при появата на двете си деца, предава БТА.

Кралица Елизабет Втора и най-близкият кръг на кралското семейство първи са били информирани за щастливата новина след раждането на бебето, а след това вестта е била съобщена и на родителите на Катрин.

След кратка дискусия днес кралското семейство избра традиционен за британската монархия начин за официалното обявяване на раждането на детето на херцозите на Кембридж - специална прокламация, предаде ИТАР-ТАСС. Тя е изложена пред фасадата на столичната резиденция на кралицата на Великобритания Елизабет Втора - Бъкингамския дворец. Прокламацията е особен документ, който е съставен и подписан
веднага след раждането на бебето на херцогиня Катрин от кралските лекари, които от сутринта бяха в болницата "Сейнт Мери" заедно с родилката.

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момче
netinfo

В прокламацията по традиция се обявява датата и часът на раждането на бебето, неговото тегло и пол. Подписаният от лекарите документ след това е доставен с автомобил в Бъкингамския дворец. Неговото съдържание незабавно е било доведено до знанието на кралица Елизабет Втора. Тя се намираше в извънградската кралска резиденция в двореца Уиндзор, но по-рано днес се прибра в Бъкингамския дворец. След това прокламацията е била поставена в рамка и изложена на специална дървена поставка пред фасадата на Бъкингамския дворец, за да може всеки желаещ да я прочете. На тази поставка преди три десетилетия беше изложен документът за раждането на сегашния херцог на Кембридж - принц Уилям. "Британската монархия се опитва да съхрани онези елементи от ритуала, които не противоречат на съвременността", отбелязва телевизионният канал "Скай нюз".

Бъкингамският двореца огласи също така новината едновременно в Туитър и Фейсбук.
Министърът на вътрешните работи информира официално кмета на града за събитието, а личният секретар на кралицата - генерал-губернаторите на Общността на нациите.

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момче
netinfo

Името на бебето ще стане известно доста по-късно, отбелязва Асошиейтед прес. Британците чакаха цяла седмица, преди да узнаят как ще се казва принц Уилям, и цял месец - неговият баща принц Чарлз. Според Асошииейтед прес бебето не може да има
повече от 4 имена. Агенцията се позовява на факта, че повечето кралски особи са с от 3 до 4 първи имена. Кралица Елизабет Втора например е Елизабет Александра Мери, а принц Уилям е Уилям Артър Филип Луис.

Още преди дни обаче стана известно, че новият член на кралското семейство ще носи титлата принц или принцеса на Кембридж. Бебето ще бъде кръстено от Англиканската църква, която ще оглави след възкачването си на престола. Това ще стане няколко седмици след раждането. Новороденото е трето по ред в наследяването на престола след дядо си принц Чарлз и баща си принц Уилям.

Херцогиня Катрин пристигна с автомобил от двореца Кенсингтън в болницата "Сейнт Мери" рано тази сутрин, малко преди 5.00 ч. по Гринуич, съпроводена от съпруга си, херцога на Кембридж. Те успяха да стигнат до болничното заведение почти незабелязани. Двореца Кенсингтън напуснаха два автомобила ауди и един рейнджроувър. Те паркираха пред задната врата на крилото "Линдо", където се намира частното родилно отделение на болницата. Този ход изненада многото журналисти и публиката, струпала се пред официалния вход на болничното заведение. Предполага се, че херцозите на Кембридж са били в едно от двете аудита.

Официалното съобщение от страна на двореца Кенсингтън за началото на родилните болки на херцогинята бе разпространено почти два часа след хоспитализирането й. Едва след това пред отделението "Линдо" беше поставена охрана от трима униформени полицаи. Междувременно пред болницата се струпа огромен брой журналисти, предимно от телевизионните канали. Тук са установили камерите си водещи телевизионни станции от САЩ, Франция, Италия, Китай и др.

Принц Уилям и Кейт Мидълтън сключиха брак през април 2011 година, припомня Ройтерс. Според агенцията се очаква след като бъде изписана от болницата "Сейнт Мери", херцогиня Катрин да замине с бебето в къщата на семейство Мидълтън в Бъкълбъри - село в графство Бъркшър, разположено на около 80 километра западно от Лондон. По-късно херцозите на Кембридж ще се преместят в двореца Кенсингтън.

Херцогинята на Кеймбридж Кейт Мидълтън роди момче
netinfo