Президентът обсъди с еврокомисар Вивиан Рединг протестите в страната
Президентът обсъди с еврокомисар Вивиан Рединг протестите в страната / снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев ще продължи да търси всички възможни форми за постигането на политическо съгласие по съществения за гражданите дневен ред и за изход от политическата криза и липсата на диалог между политическите партии и гражданското общество. В това държавният глава увери зам.-председателя на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

Президентът информира комисар Рединг за положените от него усилия в тази посока и я запозна с резултатите от проведените преди седмици работни срещи с представители на парламентарни и извънпарламентарни политически партии, неправителствени организации, общественици и интелектуалци.

Еврокомисар Вивиан Рединг посочи, че Комисията следи с известно безпокойство събитията в България. В Брюксел уважават правото на държавите-членки да решават сами вътрешните си въпроси, но някои ситуации имат отражение в Съюза като цяло, подчерта още Вивиан Рединг и изрази надежда, че политическите партии ще положат необходимите усилия за постигане на национално съгласие. Според комисар Рединг сегашните политически събития и гражданските протести в страната ясно показват нуждата от промяна. Необходимо е България да задълбочи усилията си по отношение на реформата в правосъдната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност, напомни още комисарят. Двамата бяха единодушни, че реформите на се правят заради Брюксел, а заради българските граждани.

Президентът и зам.-председателят на ЕК обсъдиха и предстоящия Граждански диалог, който ще се проведе утре в София. Събитието се организира от Европейската комисия по повод Европейската година на гражданите. Според Вивиан Рединг Гражданският диалог е уникална възможност за българите да споделят идеите и желанията си за бъдещето на Европа и на страната си.