Румънски свещеник чества Илинден в Исперихско
Румънски свещеник чества Илинден в Исперихско / Драгомир Богомилов

Свещник от Румъния се включи в честванията на Илинден в Исперихско днес.

Отец Фанер Бурулан от храма „Свети Николай“ в Кирнодж бе сред духовните лица, отслужили литургия в наскоро ремонтираната църква „Св. Пророк Йеремия“ в село Малък Поровец.

Румънският поп дойде с подаръци за празника, на протосингела на Русенската митрополия архимандрит Виктор подари сувенир от най-стария румънски манастир, а на архиерейския наместник в Разград отец Георги - икона на Благовещение. За всички миряни пък той раздаде икони на св. Николай. От името на българския патриарх Неофит пък на църквата бе подарена икона на Дева Мария.

Румънски свещеник чества Илинден в Исперихско
netinfo

Литургията в Малък Поровец бе първото събитие от организирания от сдружение „Сборяново“ събор за Илинден. След благословията на свещениците на два езика хората се преместиха в местността  „Сборяново“. Там бяха благословени и курбаните, а гост-готвачът Ути Бъчваров сготви в огромен тиган телешки кебап. В музикалната програма участваха: местните таланти в народното и естрадно пеене Живко Кръстев, Татяна Руменова и Борислава Цекова, както и Володя Стоянов и оркестър „Плам“ от град Русе.

Румънски свещеник чества Илинден в Исперихско
netinfo