Росен Плевнелиев очаква нови атаки срещу себе си
Росен Плевнелиев очаква нови атаки срещу себе си / снимка: БГНЕС
Росен Плевнелиев очаква нови атаки срещу себе си
65539
Росен Плевнелиев очаква нови атаки срещу себе си
  • Росен Плевнелиев очаква нови атаки срещу себе си

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че очаква нови атаки срещу себе си. Кампанията е факт, много добре се знае кой стои зад нея, усилията са синхронизирани и народът го вижда, коментира Плевнелиев. Според държавния глава има две основни цели, които се преследват в атаките срещу него - първата е той да бъде делeгитимиран и неговата репутация да бъде принизена, а втората, която повече го притеснява, е докато се организира тази атака, да се отклони вниманието на обществеността и медиите от други важни процеси, които текат в държавата, съобщава БТА.

Нека да бъда много ясен - независимо къде ще бъде моят рейтинг, кой и как ще го мери, моят глас няма да бъде заглушен, заяви Плевнелиев: „Президентът няма да стане послушен и няма да стане зависим". Забележете, че докато се говори за офшорки, аз нямам нищо против този дебат, но една офшорка е на път да сложи парите, властта си и да сложи ръка на милиардите на българските пенсионери, каза Плевнелиев, визирайки въпроса с продажбата на пенсионния фонд "Доверие". Това е истинският дебат и апелирам към политическите партии в парламента да излязат ясно и да кажат, не да се прехвърля топката, да се каже готови ли са те, подкрепят ли една сделка при която милион и триста хиляди българи и милиарди техни пенсионни спестявания ще отидат в една офшорка с неясни капитали, посочи президентът.

В отговор на въпрос Росен Плевнелиев каза, че няма информация кой стои зад сделката с пенсионния фонд "Доверие", но допълни, че е поддръжник на принципната позиция и апелира след като текат толкова важни дебати в парламента, да се стигне докрай.

"Готови ли сме да дадем публичните пари на офшорни компании, готови ли сме да дадем на офшорни компании да участват в обществени поръчки, готови ли сме да дадем парите на българските пенсионери и да ги направим затворници, да произведем едни зависими милиони пенсионери от компании с неясна собственост, базирани някъде които много лесно да прехвърлят. Че, зад тази офшорка могат да стоят и парите на руската мафия, на кой знае кого", каза президентът Плевнелиев. Длъжни сме да отсеем важното от неважното и важното е, че в момента милиардите на милиони български пенсионери стоят под въпрос, посочи още Плевнелиев.

Президентът Плевнелиев коментира още, че в момента има шанс за диалог, има шанс парламентът да заработи и партия "ГЕРБ" да се върне в него. По думите на Плевнелиев това зависи от едно "елементарно" усилие на управляващите - да сложат в дневния ред на парламента промените в Изборния кодекс. Какъв е проблемът, ако това нещо стане, ПП "ГЕРБ" се връща в парламента, каза президентът и посочи, че лидерът на партията Бойко Борисов няколко пъти публично подава ръка за диалог и за търсене на
решения. Президентът изрази надежда диалогът в следващите дни да стане факт, което по думите му ще бъде доказателство за едно мъдро решение, а обратното е реваншизъм, политическо противопоставяне, партизански битки, които не ни водят на никъде.

На въпрос за случая с тефтера на председателя на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, президентът Плевнелиев коментира, че стои зад доказателства и факти, които са плод на действията на компетентните институции и ще подкрепи всяко действие за разкриване на истината.

Държавният глава обаче разкритикува практиката в хода на досъдебно производство да се тълкуват веществени доказателства. Какво сме научили от близкото минало, когато един министър на вътрешните работи, именно г-н Цветанов, разказваше СРС-та в хода на досъдебно производство от трибуната на Народното събрание, не е ли същото това, което днес се случва, попита Росен Плевнелиев. Моята позиция е категорична - компетентните органи ще си свършат работата, ще се направят изводите, а политиците е добре да променят подхода, каза президентът. Той изтъкна, че ще се въздържи от всякакви политически оценки, защото смята, че част от ниското доверие на гражданите към политическия елит на държавата е в това, че не си учим уроците и не се променяме. Очаквайте от мен да работя за достойнството на институциите и да не давам преждевременни и лишени от достатъчно данни и факти оценки, каза Плевнелиев.

Попитан за назначението на новия председател на ДАНС Росен Плевнелиев се въздържа от оценки като посочи, че не е задача на президента да дава такива оценки и изтъкна, че за него е била важна процедурата. Това, което по думите на Плевнелиев "леко" го е притеснило в процедурата за избор на председател на ДАНС, е, че например неправителствени организации и граждани не са били допуснати да зададат въпроси на кандидатите, че алтернативният кандидат за председател на ДАНС впоследствие стана заместник-председател на агенцията. Президентът изрази притеснение и по отношение на възможността ДАНС да използва СРС-та извън създадената специализирана дирекция и попита кой ще контролира ДАНС за това. Плевнелиев изрази увереност, че има възможност за промени, включително и законодателни, така, че ДАНС да подлежи на контрол, включително и парламентарен. Министър-председателят носи своята отговорност, парламентът е взел също своето отговорно решение, даваме шанс, по делата и по резултатите ще съдим, каза още Плевнелиев.

Президентът Росен Плевнелиев и министърът на отбраната Ангел Найденов участваха в заключителното честване на 100 години от Балканските войни и отбелязването на 135-та годишнина от създаването на армията на Третата българската държава, във Военната академия "Георги С. Раковски". В Алеята на славата на Военната академия бяха положени урни с пръст от бойните полета на Балканските войни. Знеполският епископ Йоан, в присъствието на патриарх Неофит, отслужи панихида за загиналите в Балканските войни български воини.