Детройт може да излезе от състоянието на банкрут в края на 2014
Детройт може да излезе от състоянието на банкрут в края на 2014 / БГНЕС

Американският град Детройт може да бъде изведен от състоянието на фалит в края на 2014 г., заяви антикризисният мениджър на автомобилната столица на САЩ Кевин Ор, няколко часа след като поиска от съда да признае града за банкрутирал, предаде ИТАР-ТАСС.

По думите на Ор банкрутът на града е "първа крачка по пътя към възстановяването му". Той подчерта, че Детройт ще продължава да плаща дълговете си и заплатите на десетте хиляди държавни служители. На редовите жители фалитът на града няма да се отрази по никакъв начин, обясни Ор.

Ако молбата, подадена от Ор във федералния съд, бъде одобрена, столицата на американската автомобилна индустрия ще стане най-големият град в историята на САЩ, който обявява фалит. Експертът Кевин Ор беше нает от държавата през март, за да изведе града от състоянието на фискален срив, но въпреки усилията му, той не успя да постигне план за преструктуриране на дълга с кредиторите на града, отбелязва БТА.

Редица фактори, сред които резкият спад на населението и намаляването на данъчната основа, се смята, че са довели до това положение. Детройт загуби четвърт милион жители между 2000 г. и 2010 г. Населението му, което през 50-те години достигаше 1,8 милиона души, сега е малко над 700 000 души.

Бюджетният дефицит на Детройт се предполага, че надвишава 380 милиона долара. Ор заяви, че дългосрочният дълг може да е между 17 и 20 милиарда долара.