Депутатите избраха Владимир Писанчев за шеф на ДАНС
Депутатите избраха Владимир Писанчев за шеф на ДАНС / снимки: БГНЕС
Депутатите избраха Владимир Писанчев за шеф на ДАНС
65512
Депутатите избраха Владимир Писанчев за шеф на ДАНС
  • Депутатите избраха Владимир Писанчев за шеф на ДАНС

По предложение на премиера Пламен Орешарски Владимир Писанчев беше избран за председател на Държавна агенция „Национална сигурност" (ДАНС). Кандидатурата му беше подкрепена от БСП и ДПС, от Атака се въздържаха, като обещаха да бъдат коректив на бъдещата работа на Писанчев.

Депутатът от БСП Младен Червеняков е единственият народен представител, който гласува против избора на Владимир Писанчев за председател на ДАНС.

Георги Кадиев от БСП заяви, че има резерви към новия шеф на ДАНС заради това, че е замесен в скандалното дело „Галерия", в което са следени и подслушвани политици, спецагенти и журналисти. Всички, свързани с изтичането на информация по делото „Галерия", вече са извън системата, коментира в кулоарите на парламента Владимир Писанчев.

Премиерът Пламен Орешарски заяви очакванията си към работата на Владимир Писанчев, който до момента временно оглавяваше ДАНС: „За мен най-добрият критерий за оценка на дейността на председателя на ДАНС ще бъде степента на сътрудничество с приходните агенции и подобряването на събираемостта на приходите".

Георги Кадиев се обяви срещу избора на Писанчев, заради връзката му с разработката „Галерия". „Има една небългарска поговорка, която гласи: „Глупак е този, не който се спъва в камък, а който два пъти се спъва в същия камък. Аз силно се надявам, че ние няма да се спънем два пъти в един и същи камък. Преди около месец направихме едно гласуване, с което обществото много ясно ни показа, че сме сбъркали. И урокът, който трябваше да си извлечем от него, беше, че всяка бъдеща кандидатура за такива важни позиции, не само за ДАНС, трябва да отговоря на изключително високи професионални и етични качества".

Камен Костадинов от ДПС пък обвини Кадиев, че прави неверни внушения.

ДДС измами, изпиране на пари, измами с еврофондове, корупция - това ще са някои от приоритетите в работата на ДАНС, обяви пред депутатите Владимир Писанчев. ДАНС не се влияе от нито една партия, а от върховенството на закона, завърши той.

По време на изказването си шефът на мегаагенцията, в която беше интегрирана елитната служба на МВР ГДБОП и вече ще може не само да работи на тихия фронт в границата на страната, но ще разследва и ще има право да арестува, направи една-две фактологически грешки.

До избора на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС се стигна след скандалната номинация на депутата Делян Пеевски от ДПС за председател на агенцията, превърнала се в повод за масовите протести през последния месец.

Премиерът Пламен Орешарски заяви, че след няколко месеца ще направи изводи за работата на ДАНС и избрания за шеф на агенция Владимир Писанчев. В кулоарите на парламента министър-председателят допълни, че предстои да говори с Писанчев, но мисли да предложи Недялко Недялков да бъде зам.-председател на ДАНС. Недялков беше конкурент на Писанчев за поста шеф на агенцията.

Владимир Писанчев е дългогодишен служител на МВР, а след създаването на ДАНС в края на 2008 г. е и ръководител на различни звена в спецагенцията. Името му е замесено с оперативно дело „Галерия”, разсекретено преди дни от ДАНС. В делото е свързано с подслушването и следенето на политици, служители на агенцията и журналисти.

До избора на Писанчев се стигна след скандалната номинация на депутата Делян Пеевски от ДПС за председател на ДАНС, превърнала се в повод за масовите протести през последния месец. В последните два месеца Писанчев беше назначен за временен председател на ДАНС. 

След промените в закона за ДАНС, спецагенцията се превърна в мегаструктура за разследване, в която беше интегрирана и Главна дирекция за Борба с организираната престъпност.