Целодневен протест окупира центъра на София и блокира движението
Целодневен протест окупира центъра на София и блокира движението / снимки: Sofia Photo Agency, Dariknews.bg
Протестиращи окупираха центъра на София и блокираха движението
65487
Протестиращи окупираха центъра на София и блокираха движението
  • Протестиращи окупираха центъра на София и блокираха движението

Над 1000 души дойдоха на сутрешното „пиене на кафе” пред парламента, което в последствие прерасна в окупация на Народното събрание и софийските улици. Призивът на протестиращите, които искат оставка на кабинета „Орешарски”, бе блокадата да продължи през целия ден и да се слее с протеста в 18.30 ч. пред Министерски съвет.

Центърът на София бе напълно блокиран за няколко часа, едва около 14.00 ч. движението беше пуснато, а някои от протестиращите се разотидоха. Затворено беше движението в района на Софийския университет, Орлов мост, по бул. „Цар Освободител”. Коли не можеха да преминават и по „Цариградско шосе” до алея „Яворов”, както и по улица „Раковски”.

ХРОНОЛОГИЯТА НА ПРОТЕСТА

Малко след 8.00 ч. сутринта на площад „Народно събрание” започнаха да идват хора, като към пиещите кафе пред Парламента се присъединиха и протестиращи от Благоевград и Пловдив.

„Решихме да подкрепим нашите съграждани и подехме инициатива да съберем пари да си платим автобуса и да дойдем тук”, каза участник в протеста. „Ние искаме не само оставката на правителството на Пламен Орешарски, но протестираме и срещу назначаването на областния управител на Благоевград Муса Палев”, сподели друг от пристигналите.

Целодневен протест окупира центъра на София и блокира движението
netinfo

Около 9.00 ч. протестът се раздели на няколко части. Едни останаха пред Народното събрание, други стояха пред служебния му вход, около храм-паметника „Александър Невски” също се събраха хора. Друга група продължи до кръстовището на ул. „Раковски” с бул. „Дондуков”, където недоволните насядаха по пътното платно, но след около 15 минути полицаите ги изтеглиха на тротоара. Имаше обаче и четирима задържани.

Мъж беше задържан и на кръстовището на Софийския университет, защото отказа да предостави личните си документи на органите на реда с думите: „На теб ли ще ти я показвам” и побягнал. Мъжът беше задържан и отведен в най-близкото полицейско управление.

Част от протестиращите се опитаха да го защитят и заявиха, че това е опит да се наложи цензура на техния протест. Органите на реда им обясниха, че си изпълняват задълженията и всеки, който нарушава реда, ще бъде задържан. Друга част от протестиращите подкрепиха действията на полицаите с думите, че мъжът е бил провокатор.

Малко преди 11.00 ч. Бисер Манолов-Петното от Национално движение Свобода и още трима души от групата му бяха  задържани до Художествената академия.

Целодневен протест окупира центъра на София и блокира движението
netinfo

По същото време 20-тина души блокираха кръстовището на Орлов мост и се заканиха, че ще останат до края на деня, за да може 35-ият ден от протеста срещу правителството на Пламен Орешарски да бъде чут. Някои обаче се възпротивиха на блокирането на улици.

„Нямаме намерение да се отказваме. Чакаме още от 10-и ноември, правителството трябва да си отиде. Вие да сте чули комунист нещо да чува? Комунистът нищо не чува, той само граби и това е. На комунист не може да се вярва. Ако се наложи, ще останем цял ден или цяла година, докато се махнат тези. Цял ден трябва да е блокирано движението на Орлов мост. Те блокираха цялата държава, а ние - едно кръстовище”, заявиха протестиращи.

Целодневен протест окупира центъра на София и блокира движението
netinfo

По обед протестиращите откъм храм-паметник „Александър Невски” се опитаха да спрат депутата от левицата Жельо Бойчев, когато той се опита да премине през загражденията, за да стигне до сградата на парламента. Пред журналисти Бойчев коментира, че не вижда каква вина може да носи за 23-годишното управление на страната, при положение, че той е депутат само от месец.

„Считате ли, че е нормално без да предизвикаш никой, да те замерят, да те ритат. Пък какви неща чух за себе си от хора, които не познавам, и считам, че нищо не съм им направил”, обърна се депутатът.

Целодневен протест окупира центъра на София и блокира движението
netinfo

През целия ден се чуваха мощни освирквания и скандирания. Протестиращите дори залепиха на асфалта обвиненията си към управляващите - „Унищожихте българските инвалиди”, „Унищожихте българската природа”, „Унищожихте хората в неравностойно положение”. Паметникът на летците в градинката до Народното събрание пък осъмна със знаме и с плакат „Оставка”.

Денят за решителните действия на демонстрантите не беше избран случайно. Днес се навършват 176 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

Целодневен протест окупира центъра на София и блокира движението
netinfo

Контрапротест пред общината срещу блокирането на София

50 души, предимно пенсионери, се събраха на протест пред Столична община преди днешното заседание на общинския съвет, с искане да се изготви график на протестите, за да не се създава хаос в София. Гражданите се оплакаха, че заради протестите срещу кабинета „Орешарски", които започват още от сутринта, им се налага да се придвижват километри пеша, тъй като центърът е блокиран.

Недоволните поискаха от кмета на София Йорданка Фандъкова да изготви график за времето и маршрута, по който ще се провеждат протестите, за да се знае кои улици ще бъдат затворени. По думите им не се обявяват срещу протестите, а срещу спонтанното блокиране на улици и кръстовища. Протестиращите носеха със себе си плакати с надписи „София е за всички", „Цариградските вълни, само за коли" и „Госпожо кмет, въведете ред!". Беше издигнат и плакат на политическа партия „Зелените", а при протестиращите дойде депутатът от БСП Димчо Михалевски. Заради протеста остана затворена улица „Московска".