Плевнелиев иска преписката на комисията на Златанов да се оповести публично
Плевнелиев иска преписката на комисията на Златанов да се оповести публично / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всеки гражданин може сам да се убеди, че президентът няма участия в търговски дружества и няма конфликт на интереси, тъй като цялата информация за минали участия във фирми е публична от първия ден, в който Росен Плевнелиев е в политиката. Това се посочва в съобщение от прессекретариата на държавния глава по повод на данни, обявени на пресконференция на прокуратурата.

Със свое официално писмо от 19 септември 2012 г. във връзка с постъпил сигнал председателят на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси е поискал от президентаРосен Плевнелиев да представи на комисията доказателства от кой
момент е предприел действия за освобождаване от длъжност в органите на управление на търговските дружества, в които е участвал, преди да бъде избран за министър на регионалното развитие и благоустройството.

В отговор на комисията с писмо от 21 септември 2012 г. президентът е представил доказателства, че в законоустановения срок е предприел всички необходими действия за освобождаването му от тези дружества. Плевнелиев е предоставил всички поискани
му от комисията документи, независимо, че те са публични и достъпни на интернет-страницата на Търговския регистър, посочват от прессекретариата.

Оттам допълват, че до този момент президентът не е официално уведомен за решението на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси.

Държавният глава настоява цялата преписка на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси по този случай да бъде публично оповестена с цел избягването на всякакви интерпретации и спекулации.