Местан: Ако се докаже, че Емил Иванов е пристъпил закона, ще го оттеглим от поста
Местан: Ако се докаже, че Емил Иванов е пристъпил закона, ще го оттеглим от поста / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Местан: Ако се докаже, че Емил Иванов е пристъпил закона, ще го оттеглим от поста
65437
Местан: Ако се докаже, че Емил Иванов е пристъпил закона, ще го оттеглим от поста
  • Местан: Ако се докаже, че Емил Иванов е пристъпил закона, ще го оттеглим от поста

ДПС ще оттегли всеки свой кадър от управлението, ако има дори едно доказателство, което да подкрепи съмненията за съответната личност. Това заяви в интервю за Дарик председателят на партията Лютви Местан. Той коментира недоволството след поредното назначение на областен управител - този път на депутата Емил Иванов, който беше определен за губернатор на София-област.

В пресата бяха публикувани данни от доклад на Сметната палата от 2010 г., в който са констатирани скандални замени и продажби, извършени през първия мандат на Емил Иванов като областен управител.

„Ако съмненията за една личност са самодостатъчен критерий той да бъде лишен от участие в политиката и управлението на страната, ще ви кажа, че по този нов стандарт България ще остане без управленци", коментира Лютви Местан.

Той обаче е категоричен, че ако съмненията се потвърдят и има и едно доказателство, че който и да е кадър на ДПС е пристъпил закона, партията ще го оттегли независимо на какво ниво във властта се намира той.

На въпрос дали е убеден в удачността на кандидатурата и дали той лично е застанал зад нея, Местан посочи, че Иванов има опит като общински кмет. „Няма да бъде областен управител, както други хора няма да бъдат заместник-министри или министри, ако съмненията се потвърдят поне с един факт", подчерта председателят на ДПС.

На въпрос дали не са достатъчно основание докладът на Сметната палата и посочените нарушения вътре Местан каза, че няма заключения на одитната институция, които да са без забележки и препоръки. Едно са пропуските в работата на един орган, но когато те сочат и престъпление, тежката дума има държавното обвинение, припомни той. И ако има подобно развитие на нещата, лидерът на партията е категоричен, че ще оттегли всеки кадър на ДПС независимо на какво ниво в управлението се намира.