Двама миньори загинаха при инцидент в мина „Ораново”
Двама миньори загинаха при инцидент в мина „Ораново” / снимка: БГНЕС
Любима Калпачка за инцидента в мина Ораново
65434
Любима Калпачка за инцидента в мина Ораново
Четирима миньори затрупани в „Ораново” - двама от тях са загинали
  • Любима Калпачка за инцидента в мина Ораново
  • Четирима миньори затрупани в „Ораново” - двама от тях са загинали

Срутване на кална маса погреба в рудник „Ораново" двама миньори. Все още под земята в неясно състояние остават други двама техни колеги - Иван Лазаров и Николай Михайлов. Загиналите са Асен Стойнев от село Полето и Христо Младенов от село Полена.

По-рано през деня се появи информация, че е открит мъртъв и трети миньор - Николай Михайлов, след като управителят на рудника Валери Манов позвъни на съпругата на Михайлов и й изказа своите съболезнования. По-късно тази информация бе опровергана от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и социалния министър Хасан Адемов, които дойдоха в мина „Ораново". Те подчертаха, че са открити телата само на двама от миньорите.

Инцидентът е станал около 09.45 часа сутринта, но сигналът за срутването е подаден в полицията час и половина по-късно, малко след 11.00 часа. Четиримата миньори са били в забоя, когато са били затиснати от тонове земна маса на 150 метра под земята. Двама от тях успели да излязат от калната маса, но останали в галерията.

Телата на двамата загинали мъже бяха извадени малко след 14.30 часа.

Спасителните екипи продължават издирването на другите двама миньори. Предприети са действия за подаване на чист въздух чрез водоизливна тръба. "На този етап има само предположения, че двамата миньори са зад свлачищата и калните маси, които пречат да се достигне до тях. Големият проблем е, че не е ясно точно къде се намират, а не е ясно и дали тръбата, която трябва да им осигури въздух, е достигнала до тях", обяви социалният министър Хасан Адемов.

Двама миньори загинаха при инцидент в мина Ораново
netinfo

"Работи се на три смени, работят и миньорите, които са били днес на смяна, това са 45 души. Работата, която извършват, е на ръце, с кофи да се изхвърлят калните маси и е изключително трудно да се достигне до мястото, където се предполага, че са двамата заградени миньори, обясни управителят на рудника Валери Манов.

Около 100 човека, роднини на миньорите, се събраха пред мина „Ораново" с надежда да получат някаква информация за своите близки. Две жени припаднаха пред входа на мината и бяха откарани с линейки в болница.

В болница е откаран и 29-годишен мъж, който е участвал в спасителната акция на своите колеги, но внезапно му прилошало. Той е настанен без опасност за живота в МБАЛ - Благоевград, съобщи за Дарик зам.-директорът на лечебното заведение д-р Александър Костов. Състоянието му е стабилно, мъжът е контактен: „На този етап миньорът е в добро общо състояние. Мъжът е приет в 13.15 часа в шок, превъзбуден, неориентиран. Няма видими данни за наранявания. Направени са му всички нужни изследвания".

44-годишният Христо Младенов има повече от 11 години стаж като миньор под земята. През декември тази година е трябвало да се пенсионира. Липсвали му точки към системата, обяви кметът на село Полена, който е на мястото на инцидента.

Хората в Симитлийско настояват рудникът да бъде закрит. Роднините на миньорите поискаха затвор за виновните за инцидента в "Ораново", където за последните 8 години са загинали 7 души.

Министър Хасан Адемов заяви, че не е нормално в такъв рудник да няма спасителна служба. „С министър Драгомир Стойнев и с Румяна Михайлова - директор на Главна инспекция по труда, сме разпоредили пълна проверка на случилото се в тази мина. Става въпрос за срутване на големи количества земни маси, в това число и кални маси. Инцидентът се е случил към 09.45 минути. Сезирани са първо спасителните служби, които са започнали аварийно-спасителните работи, минните спасители от Бобов дол са били първите, които са получили сигнала. Към 11.09 часа е сезирана и Областната полицейска дирекция в Благоевград", подчерта социалният министър.

Директорът на благоевградската полиция комисар Георги Костов заяви за Дарик, че тепърва ще се разследва случая и ще се търси причината защо сигналът за инцидента е подаден с такова голямо закъснение.

Екипи на прокуратурата в Благоевград са на място и продължават огледите и разпитите на свидетелите. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

"Не разбирам как и за предишните инциденти в рудника, при който загинаха млади хора от общината, няма наказани или осъдени виновни лица. Оправдават се и днес с природата. Ако трябва, мината да се закрие, въпреки че тук работят 266 мъже от Симитлийско. Готов съм да настоявам за незабавни мерки от страна на държавата, стига компетентните институции да докажат наистина пропуски в условията на труд и неспазване на трудовата дисциплина", заяви кметът на Симитли Апостол Апостолов и попита защо години наред в "Ораново" няма спасителен отряд, а се викат специалисти от мината в Бобов дол.

Двама миньори загинаха при инцидент в мина Ораново
netinfo

Инцидентът в мина „Ораново" е петият за последните шест години. През 2007 г. на два пъти там се случват нещастия, при които загиват четирима миньори. През март 2007 г. взрив на газ гризу ранява 32 миньори. По-късно от раните си умират двама от пострадалите. Същата година, но през октомври, при срутване в мина „Ораново" умират други двама миньори.

През март 2010 г. две поредни срутвания в мината раняват трима работници. Два месеца по-късно - през май същата година, работник в мината загуби крака си.

Справка в търговския регистър показва, че фирмата, която стопанисва мина „Ораново" е „Балкан" МК, чиито собственик е Красимир Михайлов Христов. Фирмата е регистрирана в град Перник. Заради инцидентите в рудник „Ораново" фирмата е била санкционирана с 15 000 лева от Инспекцията по труда. От мината се добиват въглища за ТЕЦ „Бобов дол". Според търговския регистър Красимир Михайлов Христов участва в управлението на над 10 компании.

Двама миньори загинаха при инцидент в мина Ораново
netinfo

Новини от Благоевград