Предлагат Едуард Сноудън за Нобелова награда за мир
Предлагат Едуард Сноудън за Нобелова награда за мир / БГНЕС

Стефан Свалфош - член на шведската Кралска академия на науките и професор по социология в университета в Юмео - изпрати до Норвежкия нобелов институт писмо, в което предлага Едуард Сноудън за Нобелова награда за мир, предаде британското радио Би Би Си.

В писмото се казва, че "героичните усилия на Сноудън, които той е предприел в своя лична вреда, хвърлят светлина върху мащабната шпионска дейност, която извършват САЩ". "Благодарение на смелостта на Сноудън нашият свят стана по-добър и по-сигурен", подчертава Свалфош.

Професорът обаче се съмнява, че Нобеловият комитет ще удостои американеца с наградата, посочва БТА. "САЩ обвиняват Сноудън в шпионаж, той е обявен за международно издирване. Шансовете му да получи приза са малки. Мисля, че Нобеловият комитет няма да посмее да вземе такова решение. Това би било такова предизвикателство към американските интереси, че не смятам, че ще се случи", казва той.

Лондонският вестник "Дейли мейл" отбелязва, че Сноудън не попада в списъка на кандидатите за Нобелова награда за мир за настоящата 2013 година, тъй като съставянето на списъка приключва на 1 февруари. Той обаче може да бъде включен сред кандидатите за 2014, уточнява вестникът. Ако догодина Сноудън получи Нобелова награда за мир, той ще бъде най-младият носител на престижния приз в историята му.