Етичната комисия на ВСС изслуша замесените в скандала „Ситнилски”
Етичната комисия на ВСС изслуша замесените в скандала „Ситнилски” / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова; БГНЕС
Етичната комисия на ВСС изслуша замесените в скандала „Ситнилски”
65411
Етичната комисия на ВСС изслуша замесените в скандала „Ситнилски”
  • Етичната комисия на ВСС изслуша замесените в скандала „Ситнилски”

Близо пет часа продължи изслушването на магистратите, замесени в поредния скандал с изтекли записи на разговори от СРС-та. Етичната комисия към Висшия съдебен съвет привика високопоставените магистрати след като се породиха съмнения за възможни задкулисни игри при избирането на началниците в съдебната система. Основният участник в разпространените записи е членът на ВСС Камен Ситнилски.

Още от сутринта сградата на Висшия съдебен съвет беше блокирана от протестиращи, които искаха отстраняването на Ситнилски от ВСС и реформи в съдебната система. Повечето от тях обаче въобще не разпознаваха хората, срещу които протестират, и те влизаха необезпокоявани вътре.

Етичната комисия на ВСС изслуша замесените в скандала Ситнилски
netinfo


Протестът приключи преди обяд, когато от ВСС излезе Миглена Тянкова, председател на Окръжния съд на Хасково, която преди време беше замесена в скандал с окръжния прокурор на града Иван Ванчев, също фигуриращ в разпространените записи.

„Ако бяха публикувани само разговорите , бихте ли достигнали до изводите, изведени в заглавието на статията, и в самия мейл, който е написан. Не са ли внушения и манипулации”, лаконична беше в коментара си Тянкова.

Малко след нея излязоха и самият Ванчев, както и апелативният прокурор на Бургас Емил Христов, срещу когото се води висящо производство. Христов каза, че имал съвсем различна причина, за да говори по телефона с колегата си Ситнилски и обясни, че се чул с Камен Ситнилски, защото искал да му даде кураж, тъй като колегата му магистрат бил болен и обезверен. „Освен това имаше и колебания дали е разпознаваем сред младите колеги”, уточни той.

Последен от изслушванията си тръгна и самият Камен Ситнилски, който смирено обясни, че няма представа кой иска да го злепостави. В случай, че се докаже как магистратите са били манипулирани от него, Ситнилски бил готов веднага да сдаде поста.

„Аз мисля, че ВСС трябва да довърши своята проверка докрай. Даже предложих на колегите на комисията да обсъдят възможност или една временна комисия да се създаде или същата комисия, да извърши една анонимна анкета сред нашите избиратели - делегатите от делегатското събрание, като зададе три въпроса. Някой въздействал ли е и манипулирал ли е? Този някой кой е? И ако колегите отговорят„Да, еди-кой си манипулира”, да си заминаваме. Ако колегите отговорят „Не, никой не ни е”, тогава да продължаваме работата”, обясни Ситнилски.

Председателят на етичната комисия Ясен Тодоров каза, че най-вероятно ще има становище по въпроса в сряда, а за всеки един от магистратите ще се решава отделно. Част от тях били останали много обидени от това, че ВСС ги е накарал да дадат обяснения за скандала.