#ДАНСwithme, ден 31-ви
#ДАНСwithme, ден 31-ви / снимки: Sofia Photo Agency, Dariknews.bg
Ден 31-ви, #ДАНСwithme продължава
65410
Ден 31-ви, #ДАНСwithme продължава
  • Ден 31-ви, #ДАНСwithme продължава

Вече месец протестите срещу правителството в България не стихват. Хиляди хора всеки ден излизат на улицата, за да изразят своето недоволство от водената политика. Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание. След това те продължиха. В неделната вечер, за 31-ви пореден път хората излязоха на улицата, за да изразят своето недоволство от политиката на кабинета "Орешарски".

Вижте снимки от протеста и шествието в София ТУК

Хиляди се събраха на обичайното място в столицата - пред Министерски съвет за поредна вечер на протест.

От МВР съобщиха, че към 20:00 ч. на Ларгото в центъра са се събрали около 4500 души. МВР благодари на гражданите, че са запазили мирния характер на протеста.

Според самите протестиращи те са били много повече. Имаше цели семейства, майки с колички, много деца, възрастни хора и домашни любимци. Много хора бяха дошли със своите велосипеди, скейтборди и ролери.

Развяваха се български знамена. Някои от протестиращите бяха взели и сирена, която се използва при бедствия и аварии, както и при сигнали за въздушно нападение. Отново имаше много музикални инструменти, тъпани и тромби. Пееха се песни.

Обстановката бе спокойна. Имаше засилено полицейско присъствие. Полицаите бяха облечени в сигнално зелени жилетки, с които призоваваха за мирен протест.

Още в началото на протеста полицаи събраха личните карти на няколко протестиращи младежи и ги отведоха настрани, малко след това ги освободи. Преди началото на обичайното шествие полицията отведе и един младеж, тъй като беше определен като провокатор.

#ДАНСwithme ден 31ви
netinfo

#ДАНСwithme ден 31ви
netinfo

Маршрутът на протестиращите:

Малко преди 20:00 часа протестиращите потеглиха на традиционното шествие, което първо мина покрай Народното събрание, където останаха малка група хора, и стигна до Орлов мост, където друга, също малка група пое към партийните централи.

Голямото шествие се отправи по бул. "Евлоги Георгиев" към Военната академия, мина по ул. "Оборище" и стигна до посолството на Франция. Там имаше бурни ръкопляскания и поздравления за техния национален празник. Стана ясно, че във Френското посолство е имало прием по повод 14 юли, на който е присъствал и премиерът Пламен Орешарски, но той си е тръгнал малко, преди да дойдат протестиращите. Хората минаха и покрай посолството на Германия, където да поздравят дипломатическия корпус и да изразят своята благодарност за подкрепата, която изразиха двамата посланици (на Германия и Франция) през изминалата седмица.

Малко преди 21:00 ч. протестното шествие в София достигна храм-паметника "Александър Невски" и около 21:30 ч. по "Раковски" и "Цар Освободител" хората се върнаха пред парламента. Протестиращите насядаха около Народното събрание, където прожектираха снимки.

Една група се отправи към Орлов мост, където се пяха песни, караха се колела. Други започнаха да се разотиват.

И след 22:30 ч. по улиците почти не се срещаха протестиращи.

#ДАНСwithme ден 31ви
netinfo

#ДАНСwithme ден 31ви
netinfo

Контрапротестът в столицата

Привържениците на правителството на Пламен Орешарски не се отказаха да демонстрират подкрепата си и за поредна неделя се събраха пред НДК.

Продължаваме до 25 юли с подписките, които ще внесем след това в Народното събрание, Министерския съвет и президентството, заяви един от организаторите на протеста. В подкрепа на българското правителство досега са се подписали 147 470 души, като от тях около 32 000 са от Кърджали и към 31 000 от Хасково, уточни той.

Засега за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев сме събрали над 5000 подписа само от София, но в сряда другата седмица ще дадем точната цифра, тъй като подписките продължават да пристигат от страната и не сме обобщили данните, добави още той.

#ДАНСwithme ден 31ви
netinfo

Протестите и в други градове на страната

Протестиращи в Пловдив подготвят колективен иск срещу градската полиция заради системно нарушаване на гражданските им права. Това заяви един от недоволните Христо Марков по мегафон на площада пред община Пловдив. Искът е заради незаконното снимане на протестиращите от страна на полицията, без тяхно разрешение, както и днешната ситуация, при която група недоволни бяха спряни и бяха изискани личните им карти за проверка, без да са направили каквото и да е. Марков призова всички, които разполагат със снимки или видеозаписи на тези случаи, да ги предоставят като доказателства, които да бъдат включени в колективния иск. Ще бъде сезиран и Хелзингският комитет, уточниха още протестиращите.

На днешния протест от 18:30 ч. се събраха около 100 души, които тръгнаха на шествие по Главната улица. Те заявиха, че няма да блокират булеварди, а възнамеряват след кратка обиколка да се върнат пред общината, където на специална видеостена се излъчват протестите в София. Така и стана. След като повечето хора се разотидоха, на площад "Стефан Стамболов" останаха група младежи, които слушаха музика и се опитаха да осъществят виртуална връзка с протестиращите в София.

Пловдивските недоволни се организират на 18 юли да отидат до столицата, където да се включат в протестите.

Българското знаме с помощта на бели, зелени и червени балони беше изобразено в центъра на Варна. Нестандартният протест има обединителен характер. Точно един месец се навършва от началото на протестите във Варна срещу правителството на Пламен Орешарски. Тази вечер около 150 души се събраха на протест пред сградата на общината. Както винаги протестът започна с блокиране на кръстовището пред сградата на общината. Протестиращите носеха българското знаме и лозунги „Оставка" и „Не на мафията". След блокадата на възловото във Варна кръстовище демонстрантите се разотидоха. Към протеста се присъединиха и младежи, които час по-рано на входа на Морската градина във Варна изобразиха българското знаме с помощта на бели, зелени и червени балони.

Около 20 души протестираха в Бургас с искане за оставката на правителството. Хората носеха български флагове, имаше и знаме на ЕС. Носеха плакати: "Престанете да се гаврите с нас! Бог прощава, народа не забравя" и "Със сива икономика - към розово бъдеще". На площад „Атанас Сиреков" пред сградата на общината звучаха звън на камбанки и звънчета. Протестиращите скандираха : „Оставка!".

Във вторник протестиращите в Бургас обявиха, че ще затворят кръстовището на улиците „Христо Ботев" и „Сан Стефано". Протестите продължават и утре от 18.30 часа, пред общината.

Около 20 души излязоха на площада в Ямбол, за да се присъединят към протестите срещу кабинета „Орешарски". Това е десета вечер на протести в Ямбол. И днес те протекоха изключително спокойно, без напрежение. Протестиращите отново се събраха на площада пред общината. Традиционно със скандирания „Оставка" , „Мафия", те обиколиха ямболските улици.

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.