Започна процес срещу извършители на неуспешни атентати в Лондон
Започна процес срещу извършители на неуспешни атентати в Лондон / netinfo

В Лондон започна процес срещу шестима души, обвинени за неуспешните атентати на 21 юли 2005 г. в британската столица, предадоха осведомителните агенции.

Муктар Ибрахим, Манфо Асиеди, Хюсеин Осам, Ясин Омар, Рамзи Мохамед и Адел Яхия ще отговарят по обвинения в заговор за убийство и в заговор за причиняване на експлозии. Те твърдят, че са невинни.

Шестимата са обвинени, че са планирали да взривят експлозиви в три вагона на метрото и в един автобус. Атаките бяха извършени на 21 юли 2005 г., две седмици след самоубийствените атентати в Лондон, при които загинаха 52-ма души и бяха ранени близо 700. Някои взривни устройства обаче не се задействаха, а силата на други беше твърде малка.

Прокурорът по делото Найджъл Суини заяви, че апартаментът на Ясин Омар в Северен Лондон бил превърнат в "цех за производство на бомби". По думите му подготвените взривни устройства били на базата на триацетонов трипероксид, който може да бъде изготвен от химикали, често срещани в домакинствата. Бомбите били поставени в големи пластмасови кутии, в които имало и гвоздеи, болтове и други метални части с цел да нанесат максимални поражения, твърди Суини.

Прокурорът изтъкна още, че съдебни експерти са тествали сместа и тя е избухвала при всеки експеримент.

Процесът, който се провежда при засилени мерки за сигурност, се очаква да продължи между три и четири месеца, отбелязват агенциите.