NOрешарски! събира на едно място протестните инициативи у нас и в чужбина
NOрешарски! събира на едно място протестните инициативи у нас и в чужбина / screenshot/noresharski.com

Активна група протестиращи, която нарича себе си Хъшtags, създаде сайт noresharski.com, на който се събира и разпространява информация, свързана с протестите срещу правителството. Сайтът се хоства извън България в юрисдикция, която няма да позволи да бъде лесно свален, посочват инициаторите.

„Ако имате идея за протестна акция, за флашмоб в рамките на протеста или извън него - тук е възможността да ни изпратите сигнал. След като го одобрим, той ще бъде изпратен на всички абонати в нашата база данни”, призовават авторите.

Сред последните акции, които са изброени на сайта и ще се проведат днес, преобладават инициативи от чужбина. Информация, че се готвят да подкрепят протестите в страната, са подали българи от Щутгарт, Мюнхен, Виена, Осло, Лондон, Торонто и Сидни.

„Ние сме граждани, които отстояват своите права срещу едно правителство, което не желае да поеме своята политическа отговорност за своите действия и да подаде оставка. Протестите са нашият отговор”, представят себе си създателите на сайта.

„Това, за което информираме, са законни, но настоятелни протести. Ние не призоваваме за действия, които увреждат правата на гражданите или публичната собственост. Всичко, което правим, се консултира с адвокати, които ни помагат на доброволни начала”, посочват те.

„Уважаеми служители на МВР и ДАНС,
Вие вече познавате, проучвате и следите някои от нас, но не очаквайте да ви улесним като напишем списък с имена. Знаем, че внимателно сте разгледали снимките от всички блокади и протести, разгледали сте и видеото, което ваши цивилни служители снимат, и сте ни гледали в режим на увеличение. (…) Не забравяйте - правителствата идват и си отиват. Помислете обаче, преди да решите да се престаравате с обиски и заплахи. Взели сме двойни и тройни мерки за защита, защото сме грамотни и много хора ни помагат доброволно. Ние не ви заплашваме, само обещаваме да ви обърнем специално внимание в книгата „2013 г: Как гражданите си взеха обратно държавата от мафията”, пишат в представянето си още авторите на проекта.