Божидар Лукарски: Аз виждам пътя на СДС в едно обединение, а не в разделение
Божидар Лукарски: Аз виждам пътя на СДС в едно обединение, а не в разделение / снимка: DarikNews.bg

Новият лидер на СДС Божидар Лукарски в „Седмицата” на Дарик:

Завършил Националната гимназия за древни езици и култури, Юридическия факултет на Софийския университет, сега е 42-годишен.

Четиридесет и една.

И една, не сте и две?

Не, не, една направих…

Адвокат…

… съвсем скоро. Седемдесет и втори набор съм.

Една година бяхте преди мене в класическата…

Точно така.

Адвокат по професия, живее в София със семейството си, две деца. Бил е председател на контролния съвет на СДС, преди това зам.-кмет на столичния район „Младост”, което веднага породи въпросите… Бойко Борисов е бил началник като кмет.

Толкова далечен началник беше, че много не сме се засичали.

Правилно ли СДС се отказа председателят да се избира от всички членове? По това вашата партия се различаваше от другите партии, имаше хубав символ, че през последните години изборът го правехте с урни, както има добри примери и другаде по света от такива вътрешни избори.

Сигурно ще прозвучи демократично да продължава такъв вид избор, но ситуацията, първо… много са причините да се стигне до това решение за промяна на устава. Не на последно място трябва да си го кажем и съвсем честно, доста хора, които не бяха близки до идеята на СДС, гласуваха поради едни или други интереси, накарани от този или онзи на такива пълни вътрешни избори. Много беше вероятно според мен да се получи така, че, ако направехме вътрешен избор, на вътрешните избори да се съберат повече гласове, отколкото гласовете, дадени на СДС на последните парламентарни избори, което щеше да бъде, съгласете се с мене, най-малкото резил. От друга страна погледнато, конференцията е репрезентативна извадка и е демократично избрани са делегатите от представителите на съответните региони, така че мисля, че това също е доста демократичен форум. И не на последно място бих дал, така като приоритет и финансовото състояние на СДС, което никак не е цветущо, особено след изборите, когато знаем, че няма субсидия, а провеждането на едни вътрешни избори е доста, доста скъпо.

Грешка ли беше решението на СДС да не се яви в коалиция с ДСБ на изборите, заради които напуснаха впрочем и още хора от СДС и част от тях създадоха „Синьо единство”.

Не съм аз човекът, който да може да даде генерална оценка на това дали беше грешка или не. Явно го дадоха десните избиратели и тъй като нито един от споменатите политически формации не е в парламента и нямаме автентично представена дясна партия, очевидно някъде по тая ос може би е била допусната грешка.

Но това беше грешка, ако казвате, че е грешка, на СДС, защото ДСБ и хората, които си тръгнаха от СДС, искаха коалиция.

Грешката винаги е двупосочна, не е само на СДС. Когато нещо не става… когато двама съпрузи се разделят, очевидно не само единият е виновен. А в случая говорим и за още един субект помежду цялата ос, така че грешката е на всички и нека да си ги отчетем тия грешки и да не ги правим за в бъдеще, защото както аз казах и в моята платформа пред делегати на конференцията, аз виждам пътя на СДС в едно обединение, а не в разделение.

Защо СДС стигна дотук? Да не е в парламента, да остане далеч, далеч в историята това събиране на милиони хора. И досега даже във връзка с тези протести в момента кадрите от…

1990 г. да, да.

… онзи митинг, 1990 г., по „Цариградско шосе” са символ на всенародна подкрепа. И изведнъж след пълен мандат управление, силно присъствие и като опозиция в парламента СДС ги няма?

Ами, аз бих ви опровергал, защото то не стана изведнъж, а беше един дълъг исторически процес от 1990 г. насам. Факт, че 1990 г. все пак имахме двупартийна система. Тогава полюсите бяха много ярко изразени, ляво - дясно, СДС срещу БСП. Всички, които искаха реформи…

Е, и тогава бяха четири партии в парламента.

Да.

ДПС и БЗНС. Ами, и сега е същото.

И ДПС, и БЗНС, те тогава нямаха такава сила. Просто народното усещане, с което и аз, а може би и вие, беше тогава, беше на двуполюсния модел, или-или. ДПС винаги си е разчитало на етнически вот, БЗНС си е имало едни традиционни избиратели, които са с една романтична представа от времената преди 9 септември. Много неща се измениха обаче оттогава в България и българинът много прихваща идеята за това да бъде оправян, да бъде оправян от някой. Първо дойде царят да го оправи за 800 дни, не можа да го оправи. След това се мина през едни тройни коалиции, които бяха един политически хермафродит с неясни рождения. И накрая пак дойде партията на Бойко Борисов, в лицето на бившия премиер, която българинът разчиташе да го оправи, за да се стигне до днешното положение. През цялото това време десните, вместо да се консолидираме, ние поддържахме една политика на разслоение и раздвоение, и търсене и вадене на кирливи ризи, и борби на его вътре в структурите и в партията като цяло. И в партията СДС имам предвид, която впоследствие се разпадна на прословутите субекти, за които говоря. Така че много са проблемите. Надявам се обаче да останат зад нас и да гледаме в бъдещето, понеже ситуацията е такава, че дясното, автентичното дясно определено е в колапс и трябва да се събуди.

Хайде още малко в миналото, защото там са устоите. Костов вече не е важен, чета заглавия на ваши интервюта. По-многопластово се изказвате, но така са го разбрали…

Добре го извеждате…

… така, са, че Костов не е важен. Добър ли беше Костов, добре ли управлява България СДС начело с премиер Иван Костов?

Чух вашите въпроси към г-жа Безуханова преди това, опитахте се да я накарате да даде конкретен пример…

Тя говори като политик вече.

Аз също мога да говоря като политик, но ще кажа, че за мен добри премиери бяха и г-н Филип Димитров, и г-н Стефан Софиянски по времето на служебното правителство, и г-н Иван Костов, чието правителство да не забравяме, че ни вкара и направи пътя към Европейския…

Започна преговорите.

… започна преговорите. Всичките правителства, чиито премиери бяха лидери и водещи в Съюза на демократичните сили, мисля, че дадоха своята дан за демокрацията. И аз изключително много уважавам всички личности от този период, но мисля, че бъдещето принадлежи на хора като Радан Кънев, като мен и като други лидери вдясно.

А кой е най-добрият лидер на СДС досега, кой ще бъде за вас образец, до кого най се приближавате като начин на мислене?

За съжаление не мога да отговоря до кого най-много се приближавам, защото, както знаете добре, самооценката е най-трудното нещо. Както е казал Сократ…

А тогава кого харесвате?

… опознай себе си. Ако мога да опозная… Кого харесвам? Аз споменах вече някои от лидерите, харесвам ги всичките, не правя изключение. И г-н Кабаиванов имаше много положителни черти, и г-н Мартин Димитров, всичките лидери на СДС мисля, че са заслужили… И въпреки състоянието, знаете, че…

Да връщаме ли? Пламен Юруков, Петър Стоянов.

Петър Стоянов имам изключително голямо уважение към него не случайно.

Петър Берон, дето СДС го гониха ония времена, когато…

Петър Берон също, да…

… дали сте бил още СДС, защото сте млад…

… да, бях по това време, 1999 г.

Бяхте ли вече? При Берон бяхте.

Да, от 1999 г. съм член на СДС, Берон беше преди това.

А не, Берон беше…


Берон беше преди това. Петър Берон също…

Желю Желев?

За Желю Желев… мисля, че неговата роля в историята на България е безспорна. Все пак аз за мене си го броя като първия демократичен президент.

Няма да се отречете от нищо от историята на СДС?

Аз не мисля, че нито аз в лично качество, нито СДС като партия има от какво да се отрича, особено от своите исторически постижения. Понеже марката СДС все пак е наложена и битува в нашата политическа система и самият факт, че и в момента има достатъчно интерес към това какво се случва вътре в партията, доказва, че партията е значима въпреки постиженията, негативните постижения на последния избор.

Добре ли управлява България ГЕРБ? Добри ли са ГЕРБ? Това изглежда разделителната линия в, да използваме това клиширано понятие, старата десница? Вие къде ще се подредите? На тези, които ще кажете браво на ГЕРБ, искаме да сме заедно с тях, или от другата страна - които казват по-далече от ГЕРБ?

Определено имаме различия с ГЕРБ и под мое ръководство партията би следвало да се дистанцира от курс на сближаване, а и не мисля, че в момента ГЕРБ търси или седи на масата за преговори с десните партии по какъвто и да било начин. Различията ни с ГЕРБ идват от нашата негативна оценка за тяхното управление през последните четири години. Определено те допуснаха доста грешки, за което те трябва да поемат отговорността, както и за това, което се случва в момента в страната, те също трябва да поемат своята отговорност. Надявам се, че след като вече са в опозиция и след като там има доста хора, които имат различно мислене, партията има възможност да се реформира. Ще видим дали това ще стане, но определено нашата оценка и моята в частност на управлението на ГЕРБ е заредена с повече негативи, отколкото позитиви.

Вчера в телевизия „Европа” Бойко Борисов казва: като не щат с ГЕРБ, даже не 3% да имат, 30 ви даде, каза - и ще имат колкото мен, деветдесет и няколко депутати. Пак им трябва някой. С кого искат, с БСП ли? Това е негова…

Не, не. Абсурд, абсурд.

Това е неговият отговор на опитите на десницата да се разграничава от ГЕРБ.

Определено може да се каже, че пътят на десницата в никакъв случай не може да върви ръка за ръка с БСП. И ДПС бих добавил и аз.

Ами, то остана „Атака”.

„Атака” също…

И за „Атака” ще кажете - не.

„Атака” е… Да. „Атака” също ще кажа не естествено.

Ами, пак Бойко Борисов.

Не мога да кажа. Въпреки че в политиката never say never, никога не казвай никога, защото не се знае един хубав ден с кого ще седнеш на масата на преговори.

То може в положението на Меркел да изпаднете и да трябва да се събирате леви и десни.

Определено. Това, което мога да кажа, че като идеи до дясното и като член на ЕНП естествено, че ГЕРБ е много по-близък до нашите платформи вдясно, отколкото БСП и ДПС. Така че това разделение на г-н Бойко Борисов или-или аз не бих го приел на този етап.

Искате ли коалиция - ДСБ, „България на гражданите”, „Синьо единство”, „Народна партия Свобода и достойнство”, партия „Зелените”?

Изобщо на този етап не стои въпросът за коалиции. Първо да почнем, че коалицията е един предизборен инструмент, а ние не сме в предизборна ситуация. Дай боже, да сме, но очевидно не…

Е, ако искаш избори, а вие казвате, че искате избори…

Така. Искаме избори, но не ни ги дават.

Значи, трябва да кажеш като…

Ама, не ни ги дават.

Е, като какво ще идете на тези избори?

На първо време ние трябва да седнем, както с… така изброените партии, така и с всички десни партии и десноцентрискти партии да обсъдим наши общи идеи и политики. А не да седнем лидерите и да се разберем кой как ще води партийни листи, което се правеше досега. Това беше грешка.

Самият ви отговор започва с въпрос на първо време, кое предполага второ, трето време…

Така е. Нека да мине първото време, за да дойде второто и третото.

Ако слушаме призивите, вие искате избори утре. Няма първо, второ време.

Така е, ние искаме… Не, не искаме избори утре. Специално, ако сте слушали внимателно, Съюзът на демократичните сили не е готов за избори утре.

Кога ги искате?

Не по-рано от ноември. Ние специално… това е моето желание. Имаме да си постегнем редиците вътре в партията. Имаме проблеми, с които трябва да решим вътре и да престанем с тях да занимаваме хората обаче. И чак тогава да мислим за коалиционни споразумения и за коалиционни формули.

Добре, ако изборите са ноември, дотогава с какъв модел трябва да се яви десницата? Обща партия.

Не, в никакъв случай, аз не съм привърженик на…

Коалиция като първия СДС, в който имаше от леви, през зелени, до много десни, всички водени от желание да свалят комунистите? Такава коалиция?

Тази коалиция също не беше толкова лош модел според мене. Но, пак ви казвам, много сме в началото, а и аз лично като нов председател, на масата на преговорите, за да мога да ви изчистя чиста коалиционна формула с кой бихме и с кой не бихме се явили на избори. В момента текат разговори, нека да не слагаме каруцата пред коня.

„Тема”, не знам дали видяхте, се шегуват с вашето фенство в „Манчестер юнайтед” и казват, че вие ще…

Какво казва „Тема” бихте ли ми казали?

… направите „Юнайтед” десница.

О, много добро сравнение, харесва ми сравнението на…

Даже, така се шегуват, Божо Манчестера ще направи Юнайтед Десница. Та за това…

Веднага правя препратка към един от плакатите, в кръга на шегата, разбира се, но винаги, където има шега, има и мисъл. Един от плакатите на протестите: Премиер… сър Алекс Фъргюсън - премиер. Само той може да се справи с червените дяволи. В тоя ред на мисли. Но наистина идеята ми е да се направи широко дясно. Широко дясно, с кой минус и с кой плюс това тепърва нашите общи политики и нашите идеи, с които съвпадаме, ще мога да ви кажа. Но определено има логика в това, което „Тема” казва.

Кога ще може да кажете кого предлагате за премиер на България? Ще направите ли като левицата? Сергей Станишев излезе и каза: няма да съм аз, ето ви Пламен Орешарски.

Не съм аз човекът, който ще може да каже еднозначно кой трябва да бъде премиерът, а и…

А Юнайтед Десницата?

Юнайтед Десницата ще го реши, надявам се с наше участие.

А трябва ли този модел да се използва?

При всички положения, когато…

Да кажете, ето това е нашето лице, ние сме тука, 10 партии сме се събрали, това сме десницата. Предлагаме за премиер на България този. Гласувайте. Или ще казвате - абе, после, да видим, да минат изборите, според… Защото и това е легитимен начин на говорене.

Не, не, това е начин наистина. Каквото и да си говорим, романтиката за съжаление остава на заден план, а прагматизмът трябва да бъде изведен. Първо, да има избори. След това ние, като някаква обединена десница да влезем в парламента, ама не само да влезем в парламента, защото това е моята идея, да не влезем с 4, 5, 10%, тъй като няма да сме фактор и тогава само едни хора ще си бъдат депутати, ще си водят някакво битуване, а десницата реално и десният избирател не знам колко ще усети нещо от това. Идеята е, че ние трябва да влезем по-широко, да сме повече и моята претенция е да участваме в управлението. Участваме ли в управлението, вярвайте ми, ще намерим такава фигура.

Това означава, че няма да кажете първо име преди изборите?

Не, не, не, твърдо няма да кажа.

Моделът ще бъде после да кажете?

Да, да.

Други претенции за десни партии? „Република”, партия „Република”? Саша Безуханова отрече, че ще направят партия, но упорито се върти и това, че може пък „България може” да стане партия. Как гледате на конкуренция, от която изглежда, че СДС, тия старите партии може да се окажат изобщо извън дневния ред?

Това дали ще се окажат извън дневния ред ще го кажат дясно мислещите хора, които се афишират като десни избиратели. Очевидно трябва да бъдат припознати нашите идеи по някакъв начин. Що се отнася до така споменатите граждански сдружения, аз, честно казано, не можах точно да разбера тяхната идейна платформа, да не говорим дали мога да ги разслоя като леви или десни.

Това как ви се вижда, което беше описано от г-жа Безуханова. Прави се един интернет сайт, има отделни модули в него, те се моделират от експерти в съответната област и търсят широк кръг мнения, включително и от партиите, и от вашата партия, какво мислите по даден въпрос, какво мислят гражданите по този въпрос и така се оформят стратегиите на България.

Това като идея звучи много добре, но като реализация малко на мен ми се губи как би станало. Освен това много общо е да кажеш даваме идеи, предложения, изслушваме всички. Нека да видим конкретни забележки и конкретни предложения за реформи. В Съюза на демократичните сили имаме такива. Имаме позиция например по вчерашната актуализация на бюджета, съвсем конкретна. Аз бих искал да видя от тези граждански сдружения не само просто един good will, едно добро желание, а бих искал да видя конкретни забележки, конкретни предложения и тогава бих могъл да ви отговоря по-сериозно на този въпрос. На този етап не мога да разбера точно каква е тяхната идея. Наистина г-жа Безуханова каза - може би много хора няма да ме разберат, аз явно съм от тези хора, които не я разбират. Така че съжалявам, но наистина трябва да видя някаква по-…конкретика.

Велико Народно събрание - „за” или „против”?

„За”, но не сега. При всички положения трябва да се направят промени в конституцията, но не това е предмет на близките избори. Едно Велико народно събрание трябва да бъде подготвено преди това от едно обикновено народно събрание, което да подготви специално предложенията за промяна в конституцията.

Което да не е това…

Което да не е това Народно събрание. Иначе казано, аз виждам Велико Народно събрание не по-рано от след две години. Защото иначе влизаме в един такъв политически модел - избираме Велико Народно събрание, което започва да бистри промени в конституцията, не е ясно колко време и как. В същото време има конкретни законопроекти, които трябва да се приемат, те остават обаче на заден план и кризата си върви, и народното недоволство си върви. Преди да се стигне до промяна в конституцията, има конкретни закони, които трябва да се променят и виждам дори, че вече някои от нашите идеи почват да се преписват от сега управляващите и почват да създават такива законопроекти, което пък значи, че нашите идеи са били добри.

Мажоритарни избори - „за” или „против”?

Не, аз съм против и идеята на Съюза на демократичните сили е, че мажоритарният избор е романтичен и доста, така, идеалистично погледнат, но не е приложим - както за българската действителност, така и нека се огледаме във водещите европейски демокрации и наши партньори в Европейския съюз, които трябва да ни бъдат за пример.

Субсидии за извънпарламентарните партии.

Сега може да ме обвините, че понеже нямаме субсидии, ще кажа да, но според мен финансирането ни в България и пак бих казал, и в Европейския съюз…

Не, защо да нямате, то имате, ама ще ги махат. А вие бяхте в коалиция…

Ние сме с хипотезата… точно така. Има сложни… има, да….

Макар че там четох, че имало някакви сложни юридически врътки, които обвързват… не можете да вземете, нищо, че сте били в коалиция.

Има практика по въпроса. Аз лично, мисля, че не трябва да има сегрегация коалиции спрямо партии. Все пак това е принцип в правото. Но да не навлизаме в казуистика. Аз мисля, че трябва да остане субсидирането на партиите, тъй като то се следи и от Сметната палата и според мен е и най-прозрачният инструмент за финансиране на една партия.

Кога ще бъдат преговорите с другите десни?

Те си вървят вече.

Как ще изглеждат? Ще ги правите ли публично или се срещате неофициално още.

На този етап сме още на неофициални срещи. Но ще извадим в скоро време и нашата експертна програма да видим доколко тя се покрива с експертните програми на другите десни и дали имаме допирни точки. Ние че имаме допирни точки, то това е ясно, това се вижда. Въпросът е доколко има и противоречия, които трябва да се изгладят, има и отстъпки, които трябва да се направят от всички страни. Така че няма как да мине и без неофициални разговори.