Йордан Цонев: Кабинетът няма да подаде оставка преди месец май догодина
Йордан Цонев: Кабинетът няма да подаде оставка преди месец май догодина / снимка: БГНЕС, архив

Най-ниският времеви хоризонт на този кабинет е май месец 2014 година. Това съобщи депутатът от ДПС и председател на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев пред ТВ7. „Преди този времеви хоризонт няма вероятност за оставка и няма да предприемем такъв ход. Но съществува такъв вариант (тогава да се подаде оставка)", уточни Цонев.

"Това правителство има ограничен хоризонт, но това не може да е две седмици или три месеца, най-малкият времеви хоризонт е една година", допълни той.

Според него бягството на кабинета "Орешарски" в момента няма да бъде полезно за страната, не върши работа и не е полезно дори за тези, които сега протестират. "Искането за категорична оставка няма да бъде удовлетворено", обясни Цонев. Той даде за пример, че ако има избори през октомври, няма кой да приеме бюджета за догодина.

"Кой ще направи бюджета за догодина при оставка сега? Чисто технологично изборите могат да се направят най-рано през октомври. При такъв вариант кабинет ще се сформира през ноември-декември. Кой тогава, през зимата, ще направи промените при енергийния регулатор?", попита депутатът от ДПС. Той стана пореднитя представител на партията, който обяснява, че Волен Сидеров не крепял управлението, а само кворума в Народното събрание.

"Да влязат ГЕРБ в залата, да се регистрират, тогава въобще няма да зависим от Волен Сидеров. ГЕРБ не искат да бъдат опозиция, искат власт на всяка цена", каза той и допълни, че управляващите са заложник на Бойко Борисов и ГЕРБ, а не на Сидеров и "Атака".

Йордан Цонев каза още, че предстои създаването на орган към Комисията на потребителите за разрешаване на финансови спорове между кредитори и кредитополучатели.

"Ще има къде да се решава този спор и то извън съда. Инициативата е на Бюджетната комисия и Асоциацията на Търговските банки в страната и ще цели да помага на всички българи с проблемни кредити. Това е част от нов пакет от мерки - икономически и социални, подготвяни от новото правителство", обясни той.