САЩ: Ако Сноудън получи убежище в Русия, това може да навреди на отношенията ни
САЩ: Ако Сноудън получи убежище в Русия, това може да навреди на отношенията ни / снимка: Gulliver/Getty Images

САЩ дадоха да се разбере, че ако Русия даде политическо убежище на Едуард Сноудън, който издаде тайни американски шпионски програми, това може да навреди на отношенията между двете страни, предаде ДПА.

"Предоставянето на пропагандна трибуна на Сноудън противоречи на декларацията на руската страна, че ще запази неутралитет" по случая, каза говорителят на Белия дом Джей Карни. Той заяви това няколко часа, след като Сноудън, който се намира в Москва, потвърди, че ще поиска временно политическо убежище в Русия.

Предоставянето на убежище в Русия е "несъвместимо с уверенията на Русия, че тя не желае Сноудън да навреди на отношенията със САЩ", каза Карни.

Той съобщи, че по-късно днес президентът на САЩ Барак Обама ще разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин в рамките на продължаващия диалог по случая на Сноудън, но подчерта, че разговорът е бил договорен още преди няколко дни, предава БТА.

Говорителят на Белия дом още веднъж заяви, че САЩ искат Сноудън да бъде върнат в родината си, за да бъде съден за разпространяване на секретна информация, предаде Ройтерс.

Карни изрази разочарованието на Вашингтон, че руската страна е организирала днешната среща на Сноудън с руски правозащитници.

Междувременно стана ясно, че президентите на Русия и САЩ са обсъдили ситуацията около Едуард Сноудън, предаде РИА Новости, цитирани от агенция Фокус.

„По инициатива на американската страна се състоя телефонен разговор между президентите на САЩ и Русия Барак Обама и Владимир Путин. Те обсъдиха сътрудничеството между двете страни, темата за безопасността и ситуацията около бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, заяви Дмитрий Песков, говорител на Владимир Путин.