Египетската прокуратура ще разследва Морси за бягство от затвор
Египетската прокуратура ще разследва Морси за бягство от затвор / снимки: БГНЕС, архив

Египетската прокуратура ще разследва твърденията, че отстраненият от власт от армията преди седмица президент ислямист Мохамед Морси е избягал от затвор по време на бунта срещу стария режим през 2011 г. с помощта на палестинското ислямистко движение Хамас, предаде АП, като се позова на представители на властите, пожелали да запазят анонимност.

Новият главен прокурор Хишам Баракат е събрал свидетелски показания по случая от съд в северния град Исмаилия. Египетски медии коментират темата от месеци. Хамас отрича да е помогнало на Мохамед Морси и други лидери на неговия египетски съюзник „Мюсюлмански братя” да избягат от затвора, възползвайки се от хаоса в страната в разгара на бунта срещу режима на президента Хосни Мубарак.

Самият Морси твърди, че местни жители са му помогнали да избяга.

Междувременно генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изрази безпокойство по повод задържанията и заповедите за арест срещу лидери на ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” и други хора в Египет, след като армията свали от власт миналата седмица първия свободно избран президент на страната, ислямиста Мохамед Морси, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на неговата канцелария.

Бан се обадил по телефона на египетския министър на външните работи Мохамед Камел Амр и „дал ясно да се разбере, че няма място за отмъщение или за изключване (от политическия процес) на която и да било голяма партия или общност”, посочва БТА.

Египетската прокуратура ще разследва Морси за бягство от затвор
netinfo

САЩ също разкритикуваха арестите на високопоставени ислямисти в Египет, предаде Ройтерс, като се позова на говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки. Тя определи задържанията като политически мотивирани. „Арестите, на които ставаме свидетели през последните дни, насочени срещу конкретни групи, не са в унисон с националното помирение, към което временното правителство и въоръжените сили твърдят, че се стремят”, каза Псаки.

Франция призова за прекратяване на насилието и за възможно най-бързо възобновяване на демократичния изборен процес в Египет, предаде АФП, като се позова на комюнике на министерството на външните работи. Външният министър Лоран Фабиюс се чул по телефона днес с новия египетски вицепрезидент Мохамед ел Барадеи, който отговаря за международните отношения.

Вчера египетската прокуратура издаде заповеди за арест срещу лидера на „Мюсюлмански братя” Мохамед Бадия и още няколко високопоставени ислямисти по обвинения в подстрекаване към насилие заради сблъсъците в понеделник пред щаба на Републиканската гвардия в столицата Кайро, при които бяха убити 57 души, 53 демонстранти ислямисти и четирима служители на силите за сигурност.