Предсрочните избори не са решение, заяви Цветлин Йовчев
Предсрочните избори не са решение, заяви Цветлин Йовчев / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Изявленията на посланиците на Германия и на Франция в София са били предизвикани от изказването на президента Росен Плевнелиев.

Това коментира вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който заедно със Зинаида Златанова се срещна със заместник-генералния секретар на Европейската комисия Мишел Сервоз.

„Бях изненадан, защото има няколко неща, които трябваше да бъдат направени по различен начин преди подобно изявление", добави Йовчев.

Според него, докато се стигне до подобно изявление на държавния глава - че решението на кризата в България е свързано с предсрочни избори, трябва много сериозен анализ на причините, извели хората на улиците.

„Президентът в изявлението си твърди, че и през февруари хората са били на улиците и скандират едно и също като сега. Това означава, че сами по себе си предсрочните избори не са решение", коментира Йовчев.

„Показахме, че при назначенията тогава, когато е установена някаква грешка, се реагира веднага", допълни той.

По думите му е необходим анализ, който да определи решението на съществуващия проблем.

„Трябва да се обсъди и обмисли много внимателно по какъв начин ще решим проблемите с подкрепата за малкия и средния бизнес, как ще се разплатим с бизнеса, за да тръгне икономиката; как ще повишим заетостта, как ще подкрепим социално слабите хора, какво ще се случи с планирането на бюджета и финансирането от ЕС, поясни Йовчев, цитиран от БТА.