Тръгва национална петиция срещу произвола на банките
Тръгва национална петиция срещу произвола на банките / netinfo

Национална петиция срещу произвола на банките започват от няколко адвокати, подкрепени от движение ДНЕС. Това съобщи координаторът за Пловдив Малина Несторова. В петицията ще се иска отмяна на лобисткия член 417 от ГПК, въведен през 2009-а година. Той не дава възможност на хората да се защитят по надлежния съдебен ред, тъй като получават информация, че са съдени едва с поканата за доброволно изпълнение от ЧСИ. От този член се възползват най-вече банките, обясни адвокат Надежда Кръстева от Пловдивската колегия.

Петицията е в електронен формат и може да бъде открита на адрес http://www.bgreferendum.bg/petition/peticiq-proizvol-chastni-sadebni-izpalniteli-proizvol-banki-vsichki-oblagodetelstvani-lica-po-chl-41/. Към момента в нея са се подписали 650 души. Организаторите планират да внесат петицията до Народното събрание и до омбудсмана Константин Пенчев, който вече сезира Конституционния съд по казуса.

Поредният случай, свързан с банков произвол, е със 74-годишната София Чуренова. През август 2009-а тя тегли 1000 лева от Профи кредит, за да купи климатик на внука си. За 18 месеца трябва да върне 1800 лева, а поръчител е синът й. Жената плаща по 100 лева месечно, заради което се хваща и на допълнителна работа. През март 2011-а внася последната вноска, когато разбира, че има нов кредит - овърдрафт в размер на 660 лева и съответни лихви. Междувременно става ясно, че шест месеца по-рано - през септември 2011-а от финансовата институция са звънели по телефона на сина на София като поръчител и са го уведомили, че заради редовното плащане тя получава допълнителен кредит - въпросните 660 лева. Никой не е обяснил обаче, че за да не го ползва София трябва писмено да се откаже от предложението на банката в 14-дневен срок. Тя разбира за това шест месеца по-късно, когато освен сумата от 660 лева са начислени и лихви за още толкова. От банковото извлечение се вижда, че София не е теглила пари от офърдрафта и на 29-и април тя връща сумата на Профи кредит.

Следват постоянни заплахи и тормози по телефона за връщане на парите. По думите на София тези притеснения са довели до здравословни проблеми на сина й Ангел, който се разболява от рак и умира на 7-и март тази година.

Два месеца по-късно възрастната жена получава покана от частен съдебен изпълнител Биляна Богданова, с която я уведомяват, че е осъдена на арбитражно дело от 2012-а година и дължи общо 2870, 84 лева, от които 1464,02 са главница, 798,90 са такси по тарифата на ЧСИ, а останалите са разноски по делото и лихви. Тя завежда дело във Върховния конституционен съд, което ще се гледа на 30 септември. Ако го спечели, случаят ще се върне отново в Арбитражния съд, където ще се реши дали има основания за започване на ново дело. През цялото това време ще се начисляват лихви върху сумата от близо 3 хиляди лева. Въпреки това жената ще има възможност да представи доказателства и да се защити, право, което й е било отнето при първото решение, коментираха юристи, запознати със случая.

Парадоксът в България е, че гражданите, които си търсят правата като София, попадат в кръговрата на съдебната система и вместо да получат възмездие, натрупват все по-големи дългове, коментира Малина Несторова от ДНЕС. За възрастната жена би било по-изгодно просто да плати тези 660 лева, умножени по две, преди година, вместо да се бори за правата си, тъй като не е ползвала парите, каза още тя.

Самата София бе категорична, че от финансовата институция са причинили смъртта на сина й и ще ги съди.