Турска правозащитна група иска да съди лидерите, които свалиха Морси
Турска правозащитна група иска да съди лидерите, които свалиха Морси / Gulliver/Getty Images

Турска ислямистка правозащитна група е подала жалба срещу министъра на отбраната на Египет и още десет официални представители, с която иска те да бъдат съдени за престъпления, включително убийство, мъчение и незаконно задържане, предаде Асошиейтед прес.

Жалбата е подадена съгласно закон, който позволява съдебно преследване за подобни престъпления в съдилища в Турция, дори ако престъпленията не са извършени в страната, уточнява БТА.

Ахмет Фарук Унсал, който ръководи базираната в Анкара правозащитна група Мазлум-Дер, съобщи днес, че е подал жалба срещу египетския министър на отбраната и подкрепеното от армията тази седмица правителство заради свалянето от власт на ислямисткия лидер Мохамед Морси чрез "преврат". Унсал уточни обаче, че прокурорите трябва да получат позволение от министерството на правосъдието, преди да предприемат действия срещу египетските лидери.

Турското правителство, което е с ислямистки корени, имаше съюз с Морси, припомня АП. Кабинетът в Анкара също се обяви против отстраняването от поста на египетския президент и поиска незабавното му освобождаване.