Налагат мораториум за сделки с държавни имоти край морето
Налагат мораториум за сделки с държавни имоти край морето / снимка: БГНЕС, aрхив
Налагат мораториум за сделки с държавни имоти край морето
65369
Налагат мораториум за сделки с държавни имоти край морето
  • Налагат мораториум за сделки с държавни имоти край морето

Парламентът прие решение, с което налага мораториум върху всички сделки и строителни дейности с държавни имоти в териториите на устройствени зони по черноморското крайбрежие. Изключение има при случаи на инфраструктурни обекти с местно и национално значение. Промените са мотивирани със скандала със застрояването на морски дюни в навечерието на тази година. Парламентът задължи екоминистерството в рамките на следващите месеци да подготви предложение за създаване на Национален парк „Българско черноморие".

„Приемаме мораториум. Спираме разпореждането на държавните имоти в зона А и зона Б и задължаваме изпълнителната власт в рамките на дванадесет месеца да си свърши работата", каза председателят на комисията по регионално развитие в парламента Димчо Михалевски.

По думите му положителното е, че служебният кабинет е отпуснал половин милион лева за изработка на прецизирани карти на дюните, като Михалевски допусна, че тези пари няма да стигнат и ще трябват повече средства. Според него до края на тази година могат да бъдат заснети всички дюни и да се предприемат всички специализирани карти в задължителния минимален обем. „За да може следващата година да бъде вдигнат мораториумът, да има карти и ред и никой повече да не си позволи за злоупотреба като през 2012-а", каза той, визирайки сделката с апетитен имот с дюни край Несебър, направена в края на миналата година.

Михалевски обясни, че мораториумът се отнася за купуване и застрояване на държавни имоти в посочените територии и го определи като превантивен метод.

Народният представител подчерта, че парламентът ще упражнява непрекъснат контрол върху изпълнителната власт по процеса. Следващата седмица в регионалната комисия ще се докладва от страна на Агенцията по кадастъра докъде са стигнали нещата с възлагането на процедурите за дюните. Михалевски твърди, че целият процес - възлагане, заснемане и приемане на картите, може да стане най-късно до февруари догодина.