Почина млада жена, пометена от таксито на „Цариградско шосе”. Дете се бори за живота си
Почина млада жена, пометена от таксито на „Цариградско шосе”. Дете се бори за живота си / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Почина млада жена, пометена от таксито на „Цариградско шосе”. Дете се бори за живота си
65363
Почина млада жена, пометена от таксито на „Цариградско шосе”. Дете се бори за живота си
  • Почина млада жена, пометена от таксито на „Цариградско шосе”. Дете се бори за живота си

Нелепият инцидент, при който такси помете автобусна спирка, взе и жертва. Тази нощ в столичната болница "Св. Анна" почина 27-годишна жена, която бе приета в лечебното заведение в клинична смърт. По-късно е била извадена от това състояние, но въпреки шестчасовите усилия на специалистите, е издъхнала. Критично остава състоянието на шестгодишно дете, настанено в същата болница с множествена травма, а в тежко състояние и с отстранен далак в Централната реанимация на „Пирогов" се намира 27-годишен младеж.

Специалистите в „Света Анна," известна още като бившата Окръжна болница, продължават да се борят за живота на 6-годишното дете, а в лечебното заведение се намира и майка му, чието състояние е по-добро, поясни за Дарик директорът на болницата д-р Димитър Димитров.

„Детенцето е в критично състояние, с тежка черепно-мозъчна, гръдна, коремна, всякаква травма, тоест политравма. Веднага, след като е прието, е оперирано от екип от неврохирурзи, реаниматори и ортопеди. По-късно му беше направена втора операция на корема. Лекарите се борят за живота му", добави още д-р Димитров.

„Майката на детенцето също е с тежка съчетана травма - таз, долни крайници, горни крайници", обясни още д-р Димитър Димитров.

Здравният министър д-р Таня Андреева, която през нощта посети болницата, за да се срещне с родителите на детето, отрече всякаква информация за закъснение от страна на линейките: „Истината е, че Спешна помощ и колегите са действали много бързо и навременно. При подаден сигнал в 20:25 ч. в 20:30 ч. линейката е била на мястото на катастрофата и в 20:40 е била в Окръжна болница. особено в момента при затруднената обстановка в София на придвижване на превозните средства, не само на линейките, според мен, бих казала, че са летели. По данните, които имам, нямам никакъв упрек към Спешна помощ, а към екипа на „Света Анна" - съвсем".

Освен 27-годишния мъж, който бе приет в Пирогов с голямо количество кръв в корема, в лечебното заведение остава и 28-годишна жена, при която е установена лека черепно-мозъчна травма. По собствено желание е освободен 60-годишен пациент, пострадал при катастрофата, който бил с фрактура на дясното ходило, освободени са още и 43-годишна жена с две счупени ребра и контузия на дясната подбедрица и дясната китка, както и 34-годишна дама с контузия на лявата китка и на двете ходила.

Две млади жени на възраст малко над 20 години се намират в Исул, допълни д-р Фани Цуракова от болницата. Едната е в травматологичното отделение с наранен таз, а другата - под наблюдение в спешното отделение. И двете пациентки за момента са без опасност за живота.

От Военномедицинската академия допълниха, че при тях е настанен един пациент, жена на възраст над 40 години, която е постъпила с фрактури на таза и крайниците, както и с леки контузии по тялото. След направените изследвания обаче е установено, че жената има и леко комоцио и ще се наложи да остане под наблюдение 48 часа. Опасност за живота й няма.

12 души, сред които и 6-годишно дете, пострадаха, след като такси се вряза в спирка на градския транспорт пред столичния мол "The Mall". Тежката катастрофа стана около 20:20 ч. в сряда.