Стойнев: Нормално е да има актуализация на бюджета, няма страшно
Стойнев: Нормално е да има актуализация на бюджета, няма страшно / снимка: БГНЕС, aрхив

Икономическият министър Драгомир Стойнев мотивира предложената актуализация на бюджета за тази година с проблеми с приходната част. „За мен е нормално да има актуализация. Няма нищо страшно. Както от това, че има актуализация не мога да разбера", попита той в ефира на bTV. Министърът подчерта, че дефицитът ще бъде приблизително два процента.

Стойнев каза, че за последните години фискалният резерв е бил намален с 4 млрд. лв., държавният дълг е увеличен с 4 млрд., „Какво от това след като всеки ден има нови безработни, всеки ден има фалиращи фирми", каза министърът. По думите му сега основната задача на управляващите е да стабилизират икономиката.

Догодина няма да се наложи увеличение на цената на тока заради планираното поевтиняване на електроенергията с 5 на сто тази година. „Считаме, че нищо не налага увеличаването на тази цена, има достатъчно буфери в системата и ако се спре източването на огромни финансови средства от системата на енергетиката, уверявам ви, че няма да има", каза Стойнев. На въпрос къде е най-големият теч в енергетиката министърът посочи дългосрочните договори, които по думите му не отговарят на интереса на българското общество.

Очаква се тези дни да бъде назначен ресорен заместник-министър на туризма. Стойнев увери бранша, че няма да има сътресения през настоящия сезон.