Ден 27-ми на протести срещу кабинета „Орешарски
Ден 27-ми на протести срещу кабинета „Орешарски / снимки: БГНЕС
Шествието в столицата
65346
Шествието в столицата
Атмосфера от протеста в София
Протестът приключи на Орлов мост
  • Шествието в столицата
  • Атмосфера от протеста в София
  • Протестът приключи на Орлов мост

За 27-ми пореден ден хора от София и страната излязоха на протест срещу кабинета "Орешарски" и водената от правителството политика.

В София протестиращите се събраха пред сградата на Министерски съвет, за да изразят недоволството си за поредна вечер от правителството на премиера Пламен Орешарски. От МВР съобщиха, че към 20:00 ч. са преброили около 5000 протестиращи в центъра на София. Хората обаче твърдяха, че са много повече.

Малко по-късно започна и традиционното шествие, което премина покрай парламента и Орлов мост, а след това пое и по "Цариградско шосе".

Заради тежък инцидент шествието беше затруднено. Около 20.30 ч. таксиметров автомобил, движещ се в посока центъра, се вряза в спирка на градския транспорт до столичен мол на "Цариградсо шосе". Около 12 души бяха ранени. Полицията спря за кратко протестното шествие по "Цариградско шосе преди бул. "Ситняково", за да минат линейките и полицейските коли. Хората изчакаха спокойно и не създадоха проблеми. Не се стигна до конфликтни ситуации.

След това протестиращите продължиха до Плиска, като част от тях поеха и в посока Четвърти километър. Малко по-късно хората се върнаха обратно към Орлов мост, където се разотидоха. В района има все още не повече от 100 човека.

Ден 27ми на протести срещу кабинета Орешарски"
netinfo

По-рано група протестиращи се събра пред централата на ГЕРБ в столицата. Около 150 души там заявиха, че не са съгласни с новия маршрут на шествието от последните дни и се отправиха по стария маршрут - към централите на политическите партии. Техните искания обаче остават същите като на събралите се пред Министерски съвет.

Демонстрацията пак бе "озвучена" от свирки, тромби, вувузели и барабани. Имаше и много духови инструменти, пееха се песни. Хората развяваха българския трибагреник, знамето на Европейския съюз и носеха лозунги. Те ритмично вдигаха и сваляха знамената. Отново с оригинални лозунги, нестандартни акции и "черен" хумор протестиращите изразиха отношението си към управляващите партии.

Имаше засилено полицейско присъствие, но то не бе натрапчиво. Имаше и полицаи с жилетки „Антиконфликт".

Вече е активен и сайт, който цели да преброи искащите оставката на правителството и нови избори noviizbori2013.com. На сайта може да се гласува и с искане за граждански контрол на всяко следващо управление.

Ден 27ми на протести срещу кабинета Орешарски"
netinfo

Протести срещу кабинета "Орешарски" и водената от правителството политика има и в други градове от страната:

Протестиращите в Пловдив решиха от днес да шестват с обърнати трибагреници, както се прави по време на война. Идеята е по този начин да покажат на управляващите, че няма да се откажат и ще продължат борбата до край. Около 150 души се събраха пред сградата на община Пловдив, откъдето въпреки дъжда тръгнаха на шествие по Главната улица. След като стигнаха до Джумаята, се върнаха и по ул. "Иван Вазов" и се насочиха към Централна жп гара, където планираха да блокират жп линиите.

Преди началото на шествието бившият депутат Христо Марков се похвали, че вече има събрана подписка с над 15 000 гласа, която ще бъде внесена в Брюксел. „По този начин отново категорично ще покажем, че Пловдив не иска правителството на Орешарски и областен управител от квотата на ДПС", каза още той. На протеста в Пловдив се появи и мъж, тръгнал пеша от Хасково за София, който преминава през града, за да изрази подкрепата си към недоволството на местните жители.

На Централна гара възникнаха спорове между протестиращи и полиция. Повод за тях бе отказът на органите на реда да допуснат хората да блокират жп линиите. Един от полицаите снимаше протестиращите, което ги възмути и те извадиха телефоните си и му направиха снимки.

Няколко великотърновци се събраха на мирен протест срещу кабинета "Орешарски" в града. Исканията на хората са: оставка на правителството, нови избори и смяна на изборния кодекс. Продължава да се събира и подписката в подкрепа на 18 искания към кабинета и Народното събрание. Сред основните са свикване на национална кръгла маса с участието на парламентарни и извънпарламентарни политически партии, граждански и неправителствени организации. Хората искат и Народното събрание да приеме нов антимонополен закон, ограничаващ ценовия произвол на монополите и картелите и защитаващ правата на потребителите.

Около 200 души протестират тази вечер във Варна. Протестиращите блокираха кръстовището пред общината, с което създадоха много големи проблеми на трафика. Полицията не успя своевременно да отклони движението по обиколни маршрути и десетки автомобили и автобуси попаднаха в голямо задръстване. Протестиращите скандират „Оставка" и „Мафия", развяват български знамена и носят много плакати срещу правителството. Много от тях са дошли на протеста с велосипеди и с децата си.

Около 30 души се събраха пред община Бургас, за да покажат недоволството си срещу управлението на страната. Протестът им е мирен. Чуват се освирквания и скандирания за оставка.

Протест срещу властта имаше и в Сливен, но той приключи. И днес той премина мирно и спокойно. Около 30 протестиращи за пореден ден се събраха в центъра на Сливен. Началното място отново бе площада пред сградата на НТС - Сливен, до паметника на Добри Желязков. Протестиращите тръгнаха от сградата на НТС и по пешеходната зона достигнаха до областна администрация и партийните централи на БСП, ДПС и ГЕРБ, където имаше освиркване. Исканията остават същите, както и в началото на протестите - оставка на кабинета "Орешарски", спешни промени в Изборния кодекс, изборност на областните управители и разширяване на пълномощията им. Протести в Сливен ще има всеки ден, докато не бъдат изпълнени исканията и правителството не подаде оставка, категорични са протестиращите. Протест в Сливен ще има и утре, като ще започне в 17.00 часа. Предвидено е за утре да има блокада на кръстовище "Розова градина".

Малцина протестиращи от Благоевград се събраха пред сградата на Областна администрация, за да изразят недоволството си от назначаването на Муса Палев за областен управител на Пиринско. С всеки изминал ден техният брой значително намалява, но това не отчайва протестиращите, тъй като те се готвят за по-значителни действия, а именно в петък да се включат към протеста в столицата. Събралите се изявиха готовност за провеждане на шествие по улиците на областния център, но поради лошите климатични условия и изключително малкия брой протестиращи, се отказаха от тази идея.