Цветан Цветанов с второ обвинение
Цветан Цветанов с второ обвинение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Цветан Цветанов с второ обвинение
65342
Цветан Цветанов с второ обвинение
  • Цветан Цветанов с второ обвинение

Прокуратурата повдигна второ обвинение срещу Цветан Цветанов. Бившият силов министър ще отговаря за това, че отказал да разпореди подслушване спрямо бившия директор на звеното на ГДБОП във Велико Търново Орлин Тодоров. "Вече съм обвиняем", каза с усмивка на уста самият Цветанов на излизане от столичното следствие. Адвокатът Менко Менков, който ще защитава бившия вътрешен министър в съда, определи второто обвинение срещу него като "екзотично".

След неуспешен опит в края на миналата седмица Цветан Цветанов да бъде привлечен като обвиняем, днес той напусна столичното следствие с чисто ново, второ обвинение. Пред събралите се журналисти бившият министър повтори доскорошния си навик и преди да отговори по същество на задаваните му въпроси, използва момента да благодари на бившите си колеги от ГДБОП, както и на италианските власти за проведената преди време акция, след която Евелин Банев - Брендо бе осъден на 20 години затвор.

Все пак стана дума и за новото обвинение, а Цветанов във видимо добро настроение сам съобщи новината: „Вече съм обвиняем, ако това е новината, която очаквате. Благодаря ви, да ви се връща", каза лаконично той.

Адвокатът на бившия вътрешен министър Менко Менков определи второто обвинение, предявено на подзащитния му, за екзотично.

„Дълго чаканото обвинение се оказа доста екзотично, защото става въпрос за искане на СРС-та за открадната една катерушка и една пързалка от село Първомайци. В постановлението, с което му повдигнаха обвинение на г-н Цветанов не са описани стойността на тази катерушка и пързалка. Ние силно се съмняваме, че те са били обсипани с диаманти, за да може да се използват всички налични средства и методи, които дирекцията има", заяви Менков.

Повод на Цветанов да бъде повдигнато второ обвинение стана разследването, което се води срещу бившия шеф на ГДБОП и близък семеен приятел на Цветанов Станимир Флоров. Още в края на миналия месец от прокуратурата съобщиха, че са се натъкнали на информация, от която става ясно, че докато Цветанов е оглавявал МВР, лично е възпрепятствал разследване над бившия началник на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров.

От думите на адвокат Менков стана ясно, че според обвинението Цветанов е забранил употребата на СРС-та в разследването за откраднатите люлка и пързалка, в което в участвал Орлин Тодоров. По това време той е разследван за покровителстване на местния престъпен бизнес във Велико Търново. Днес бившият вътрешен министър отговори единствено с усмивка на въпроса защо е отказал подслушването. Мярката за неотклонение на Цветан Цветанов e "подписка".