След правен казус, депутатите освободиха Портних като депутат
След правен казус, депутатите освободиха Портних като депутат / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Парламентът освободи Иван Потних като депутат
65328
Парламентът освободи Иван Потних като депутат
  • Парламентът освободи Иван Потних като депутат

Парламентът гласува прекратяването на пълномощията на спечелилия кметските избори във Варна Иван Потрних. При гласуването обаче възникнаха противоречиви оценки.

Според ДПС, за да бъдат прекратени пълномощията на депутата от ГЕРБ, е необходимо да гласуват 63-ма депутати „за”. При прегласуване обаче „за” гласуваха 58 народни представители, „против” бяха 7, а 42-ма се въздържаха.

Според председателя на парламента Михаил Миков кворумът не е абстрактно понятие, и решението за освобождаване на Портних е било прието при прегласуването. „Правилникът определя половината плюс един, при наличие на кворум от 121. Системата показа в този случай, че има взето решение. Това изписва системата”, посочи Миков.

„Има два възможни пътя - единият е искане до Конституционния съд. КС има практика поне в два случая. Има и един трети вариант - да се постави още веднъж с нарочно решение на Народното събрание искането и това решение да се преразгледа от парламента. Воля на пленарната зала е да избере пътя, по който ще продължи”, обясни още председателят на парламента.

Малко по-късно лидерът на ДПС Лютви Местан предложи прекратяването на правомощията на Иван Портних да бъде гласувано в зала отново след като се породи правен казус. Този път в подкрепа на прекратяването гласуваха 103 депутати и така решението беше взето окончателно.

Иван Портних бе избран за кмет на Варна при балотажа на частичния вот в морската столица, който се проведе на 7 юли. При 100% преброени бюлетини Портних спечели 38 642 гласа и с 51,41% от гласувалите в града. Другият кандидат - независимият Христо Бозов, подкрепен от БСП, остана втори с 36 527 гласа и 48,56%.