Повдигат второ обвинение на Цветан Цветанов
Повдигат второ обвинение на Цветан Цветанов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов отново е призован в столичното следствие в „Овча купел”, за да му бъде предявено второ обвинение, предаде БГНЕС.

На бившия вътрешен министър е изпратена нова призовка за явяване в 16.45 ч. на 10 юли, когато се очаква да му бъде повдигнато обвинение за това, че е отказал да разпореди прилагане на СРС спрямо бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров.

На 5 юли Цветанов се яви в следствения отдел на Софийска градска прокуратура заедно с адвокат Менко Менков, където депозираха искане за отвод на водещите разследването следователи, след което си тръгнаха. За второто разследване срещу Цветанов, главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Цветанов и той се съгласи за втори път да му бъде снет.

Стана ясно и че бившият вътрешен министър е бил глобен със 100 лева от СДВР, защото е отказал да съдейства да му бъде извършена полицейска регистрация по реда на наредба, която той лично е подписал като министър. Аргументите на Цветанов са стъписващи - Наредбата противоречи на Конституцията, на Европейската конвенция за правата на човека и на Наказателно-процесуалния кодекс, съобщи сп. „Правен свят”. От МВР уточнили, че един от аргументите за отказа бил, че в наредбата нямало текст, който да регламентира какво се случва, ако обвиняем, откаже да бъде регистриран.

В същото време обаче в. „Преса” посочва, че на Цветанов вече е била направена полицейска регистрация и той вече е имал досие. Полицейската му регистрация е задължителна заради повдигнатото му на 12 юни обвинение за допустителство по служба.

На 24 юни Цацаров внесе в Народното събрание искане за даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване срещу Цветанов. Прокуратурата съобщи, че в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу Станимир Флоров (бивш директор на ГДБОП), са събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е Цветан Цветанов.

Срещу Цветанов вече има едно повдигнато обвинение за незаконните подслушвания на политици, журналисти и бизнесмени. То е за т.нар. допустителство по служба.