ГЕРБ купили бронирани коли за Борисов и Цветанов
ГЕРБ купили бронирани коли за Борисов и Цветанов / снимка: DarikNews.bg, архив

Две бронирани лимузини „Ауди А8” си е купила партия ГЕРБ директно от представителство на марката автомобили в Майнц, Германия.

Колите са за лидера Бойко Борисов и вицето му Цветан Цветанов, съобщава в. „Труд”. Датата на покупката е 27 май, а в публичния регистър на партията пише, че стойността на колите е съответно 202 206 и 166 596, но не е уточнена валута - евро или лева. Според източници на изданието ставало дума за лева, въпреки че покупката е от Германия. Ако се съди по цената, колите не са нови, защото базовият модел върви 138 000 евро, според сайта на магазина, откъдето са купени. Освен това са от по-стария модел. Цената би скочила доста отгоре, ако колите са бронирани.

Леките коли са поръчани по спешност, след като Борисов и вицето му Цветан Цветанов излязоха от изпълнителната власт, но заради висока степен на застрашеност все още и двамата имат сериозна охрана от НСО. Нови бронирани лимузини от държавната охрана се полагат на първите мъже - премиер и президент.

След края на мандата им във властта Борисов и Цветанов получили от НСО по-стари, макар и надеждни и защитени „Мерцедес”-и. С един от тях се движеше Георги Първанов, когато бе президент. ГЕРБ обаче предпочели да потърсят по-нови лимузини за шефовете си и успели за около 360 000 лв. Парите са от държавната субсидия на бившите управляващи.

От данните в публичния регистър на ГЕРБ става ясно, че през май и юни партията се е сдобила с още два автомобила, но в документите не пише какви марки. Двете возила на по-скромна цена - съответно 78 300 лв. и 43 000 лв.