Ирландски съд отхвърли искане на САЩ за Сноудън
Ирландски съд отхвърли искане на САЩ за Сноудън / снимка: Gulliver/Getty Images

Върховният съд на Ирландия отхвърли искането от американската страна да получи заповед за арест срещу бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, ако той стъпи на ирландска земя.

Съдът заяви, че е принуден да отхвърли това искане, което бе внесено от американското посолство в Дъблин, тъй като не се уточнява къде са извършени закононарушенията, в които се обвинява Сноудън.

"Въпросът къде за извършени нарушенията е малък детайл, но може да има сериозни последици в по-нататъшен етап на един процес за екстрадиране", обясни съдията.

Сноудън, който поиска убежище от 27 страни, започна третата си седмица на престой в транзитната зона на московско летище. Той е в очакване на евентуално заминаване за Латинска Америка с подкрепата на Куба.

Междувременно говорителката на Държавния департамент Дженифър Псаки заяви на брифинг, че предоставянето на убежище или документи от страна на която и да е било държава на бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън автоматически ще доведе до влошаване на отношенията й със САЩ.

Тя посочи, че това се отнася и за Венецуела, която предложи убежище на Сноудън, допълва БГНЕС.

Сноудън е издирван от САЩ по обвинения в шпионаж, след като направи разтърсващи разкрития за тайна американска програма за подслушване и следене на гражданите.