Екоактивисти: Рилските езера са заплашени от засиления туристически поток
Екоактивисти: Рилските езера са заплашени от засиления туристически поток / снимка: БГНЕС, aрхив

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" алармира за необходимостта от спешни мерки, с които да се спре "унищожението на крехките екосистеми в района на Седемте Рилски езера, заради незаконния лифт до едноименната хижа". Това се посочва в съобщение на екокоалицията.

 

Екоактивистите отбелязват, че през последните години броят на посетителите в района на езерата е нараснал близо десет пъти - от около 15 хил. през 2009 г. до над 120 хил. през 2011 г. Това е пряк резултат от пускане в експлоатация на лифта от х."Пионерска" до х."Рилски езера", посочват природозащитниците. Според тях се наблюдава и трайно прогонване на редки и защитени видове като мечка, вълк, дива коза, глухар, врабчова кукумявка и др., срещани в района преди 2009 г.

 

Екоактивистите посочват, че е необходимо екоминистерството да предприеме действия за ограничаване на туристопотока до поносимите за екосистемите нива, включително чрез налагането на финансови стимули и ограничаване капацитета на незаконния според екоактивистите лифт.