ЕС изпраща политическа мисия в Египет в подходящия момент
ЕС изпраща политическа мисия в Египет в подходящия момент / Gulliver/Getty Images

ЕС ще изпрати политическа мисия в Египет в подходящия момент. Това заяви на пресконференция днес Майкъл Ман, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, информира БТА.

Майкъл Ман добави, че ЕС осъжда насилието в страната и настоява политическият процес да бъде воден по мирен начин. По неговите думи е необходимо възстановяване на мира и продължаване по демократичния път, с разговори между участниците в политическия живот.

Продължаваме финансовата подкрепа за установяване на демократични принципи на управление. Възможно най-скоро страната трябва да се върне на пътя на демократичните промени и да произведе демократични избори, добави Ман. Той отбеляза, че темата със сигурност ще залегне в дневния ред на предстоящия на 22 юли Съвет на ЕС по външни работи.

Същевременно египетският политик Мохамед ел Барадеи настоя за разследване във връзка с днешните кръвопролития в Кайро. Най-малко 42 са жертвите при демонстрация днес, организирана от привърженици на сваления президент Мохамед Морси пред седалището на Републиканската гвардия. "Насилието поражда насилие и трябва да бъде осъдено сурово. Налага се независимо разследване на случая. Единственият път е мирният преход", написа нобеловият лауреат в Туитър.