51 жертви при нападение в Кайро, над 430 са арестуваните
51 жертви при нападение в Кайро, над 430 са арестуваните / Gulliver/Getty Images

Най-малко 51 души са убити при нападение пред щаба на Републиканската гвардия в египетската столица Кайро, ранени са 435 души. Държавната телевизия определя случилото се като опит за щурмуване на щаба на Републиканската гвардия, посочва БТА.

По-рано представители на армията заявиха, че въоръжени мъже са убили офицер и поне петима поддръжници на отстранения от власт президент Мохамед Морси, когато събралите се хора пред щаба на Републиканската гвардия са се опитали да щурмуват сградата.

Преди това служител на египетското здравно министерство каза, че по първоначални данни при атаката са загинали 34 души и са били ранени 300 души. Армията съобщи за около 200 арестувани, които се опитали да нахлуят с огнестрелни оръжия в сградата.

Говорител на "Мюсюлманските братя" написа в Туитър, че според привърженици на сваления президент Мохамед Морси армията и полицията се опитали да разгонят протеста им, използвайки смъртоносна сила.

Същевременно изпълняващият длъжността президент на Египет Адли Мансур създаде съдебна комисия за разследване на днешното убийство на десетки демонстранти ислямисти край щаба на Републиканската гвардия в столицата Кайро, предаде Ройтерс, като се позова на държавната информационна агенция МЕНА. Мансур изрази дълбоко съжаление за човешките жертви, но подчерта, че инцидентът е резултат от опит за щурмуване на сградата. Той призова демонстрантите да не приближават военни и други ключови обекти.