Джокович се измъкна от всички капани на Дел Потро, ще играе финал на „Уимбълдън“
Джокович се измъкна от всички капани на Дел Потро, ще играе финал на „Уимбълдън“ / Gulliver/Getty Images

Световният номер 1 в тениса Новак Джокович оцеля в свиреп мач с аржентинеца Хуан Мартин дел Потро и се класира за финала на „Уимбълдън“ след успех със 7:5, 4:6, 7:6 (2), 6:7 (6), 6:3. В продължилия почти 5 часа двубой сърбинът прибегна до пълния си арсенал от удари и боен дух, след като неговият опонент не се предаде до края.

Със своите 4 часа и 43 минути мачът влезе в историята като най-дългия полуфинал в Откритото първенство на Обединеното кралство. Публиката на централния корт видя всичко, за което бе дошла, включително и възможността двубоят да свърши преждевременно. Дел Потро контузи коляното си в третия сет, но все пак стисна зъби и не само доигра мача, но успя да оцелее в чудовищен тайбрек, който направи резултата 2:2.

„Това бе един от най-добрите мачове, в които съм играл, един от най-вълнуващите. Беше толкова равностоен“, възкликна Джокович след края. „Не виждах никаква разлика между неговата и моята игра. Може би единствено в епизода, когато водех с 2:1 сета и пробив. Тогава сервисът ми се огъна. Точно затова Дел Потро е шампион от Големия шлем – върна се с няколко уникални удара, така че поздравления и за него.“

Още първият сет на мача клонеше към тайбрек, но сърбинът успя да пробие съперника си в 12-ия гейм и да спечели със 7:5. Неговият опонент също се нуждаеше от само един пробив, за да изравни резултата, след което Джокович отново мина в настъпление. С пробив в седмия гейм на третата част той възстанови аванса, но в четвъртата Дел Потро сътвори истински чудеса от храброст и след като отрази две точки за спечелване на мача, взе тайбрека с 8:6.

В решителния сет Ноле проби и поведе с 5:3, но последва нов критичен момент. Дел Потро поведе с 0:30 в на негов сервис, но Джокера успя да се измъкне и с уинър от бекхенд си осигури място в неделния финал.