Кунева присъства на отчетно-изборното събрание на „България на гражданите в Стара Загора
Кунева присъства на отчетно-изборното събрание на „България на гражданите в Стара Загора / DarikNews.bg

Нестихващите протести са гаранцията, че политическите грешки няма да бъдат повторени при евентуални предсрочни избори. Това заяви в Стара Загора лидерът на „България на гражданите" Меглена Кунева. „При следващите избори ще има много нови лица в нашите структури. Имунната система на България е изправена пред голямото предизвикателство. За да тръгнат нещата, трябва да бъде наложен обществен контрол", коментира още Кунева. По думите й българите страдат от „дълбоко недоверие" - нито хората вярват на политиците, нито политиците имат доверие на хората и затова купуват гласовете на гражданите.

Що се отнася до прогнози за бъдещето на страната Кунева обясни, че в такава несигурна среда нищо не може да се предвиди. Единственото решение, което предлагат от „България на гражданите" е подаване на оставка от страна на кабинета „Орешарски" до 15 юли. Задължителни са и промените в Изборния кодекс и насрочване на избори в края на месец септермври, разясни Найден Зеленогорски. За да се гарантира прозрачността на вота се предлага машинно гласуване.

Зеленогорски припомни, че в края на юни група от 14 влиятелни неправителствени организации, сред които е и Сдружението с нестопанска цел „България на гражданите" изпратиха тези свои искания до заместник-председателя на Народното събрания Мая Манолова. В писмото се настоява за възстановяване на възможността за преференциално гласуване в рамките на пропорционалните листи. Гражданските организации искат и реално достижим праг за преференции, което ще доведе до реална възможност за разместване на водачеството на листата. Друга цел е да се изчистят и т. нар. мъртви души от избирателните списъци.

Посещението на Кунева и Найден Зеленогорски е част от обиколката на страната, която ръководството прави. Двамата присъстваха и на отчетно-изборното събрание на местната структура на „България на гражданите". Целта на това заседание е избор на местни председатели и ръководни екипи и излъчване на делегати за конгреса през месец септември.

В събота Кунева ще бъде в Пазарджик, а през следващата седмица - в Русе и Разград.