Ден 22, протестите не стихват
Ден 22, протестите не стихват / снимка: Sofia Photo Agency
Ден 22, протестите не стихват
65265
Ден 22, протестите не стихват
Протестът на Орлов мост
  • Ден 22, протестите не стихват
  • Протестът на Орлов мост

За 22-ри ден протестите не стихнаха.

Пред Министерски съвет към 19:30 ч. на традиционен протест се събраха около 2500 души по данни на МВР.

Само час и половина след началото на протеста обаче броят им се удвои, като над 5000 души - както и в предходните дни, настояха за оставката на премиера Пламен Орешарски.

Граждани обясниха, че въпреки че протестите нямат същата динамика като в първите дни, ситуацията скоро ще излезе извън контрол.

„Политиците се опитват да игнорират протестите, но така още повече мотивират хората", обясниха протестиращи.

Някои от събралите се изразиха подкрепа към Плевнелиев след днешното му изказване, като му ръкопляскаха пред президентството.

Сред плакатите  на хората се виждаха такива с надписи "Оглушарски, това не е серенада. Оставка!". Лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък беше изобразен като терорист - с брадата и чалмата на Осама бин Ладен.

Някои от протестиращите раздаваха черни балони. По думите им инициативата им била с мотото „Хвърли балон, не паве!" и целяла да се запази мирния характер на протеста.

Мощните освирквания на протестиращите бяха подкрепени от група музиканти, които се включиха в протеста с тъпани и тромпети.

Традиционното шествие започна при променен маршрут. Вместо на Орлов мост протестиращите да завият към централите на парламентарно представените партии, те продължиха по "Цариградско шосе". Малко по-късно обаче те се върнаха и тръгнаха към централите.

След като премина през офисите на партиите, шествието се върна към Орлов мост. Един от протестиращите беше задържан, най-вероятно защото е отказал да покаже документите си за самоличност.

Междувременно на контрапротест пред НДК излязоха стотина души. Те изразиха подкрепата си за кабинета „Орешарски" и заявиха, че подобни протести вече има в 11 града в страната.

Събралите се граждани освиркаха президента и обясниха, че са възмутени от днешното изказване на Росен Плевнелиев. Според тях той говорел, все едно управлява президентска република.

Протестиращите пред НДК заявиха, че ще направят подписка с искане за оставката на Плевнелиев.

В подкрепа на кабинета дойдоха предимно възрастни хора, които се заканиха да протестират и пред президентството заради казаното от Плевнелиев. Те добавиха също така, че не може няколко хиляди души да определят какво ще се случва в цялата държава.

В Пловдив стотина души се събраха пред сградата на общината на протест срещу правителството.

Мъж с тъпан, на който беше поставен лика на Волен Сидеров в женски дрехи, поведе недоволните на обичайното шествие по Главната улица.

Протестиращите се отправиха към кръстовището на Баня „Старинна", което блокираха за няколко минути.

Шествието продължи по бул. „Цар Борис III Обединител" през тунела, след което хората се върнаха обратно на Главната.

Протестиращите скандираха „Оставка" и „Червени боклуци", като правеха впечатление и нови атрактивни плакати.

На част от тях беше изписано „Временно управляващи, не си играйте с гнева на народа. Тръгвайте си бързо и завинаги", „Най-добре е да излязат хората", както и „проТЕСТ за интелигентност".

По време на шествието групата спря пред сградата на МВР, където благодари на полицията за проявеното разбиране и търпение, както и за охраната през последните няколко седмици.

Протестиращите изтъкнаха, че през цялото време по протестите не е имало никакви ексцесии и не е хвърлен нито един камък , яйце или домат. Това според тях е показало, че пловдивските протестиращи са най-интелигентните в държавата.