Варненци избират кмет на втори тур
Варненци избират кмет на втори тур / колаж: Дарик Варна

Днес е вторият тур на изборите за кмет на Варна. Един срещу друг се изправят Иван Портних от ГЕРБ и независимият Христо Бозов, подкрепен от БСП. На първи тур Бозов взе минимална преднина пред Портних.

Избирателната активност преди седмица бе 25,68%. До урните отидоха близо 74 хиляди гласоподаватели от около 290 000 души с право на глас.

Най-активни бяха жителите на район „Приморски”, където гласуваха 28,69%, а най-пасивни - във „Владиславово” - 19,95% от избирателите.

От селата в общината най-голям процент от избирателите пуснаха бюлетина в Звездица - близо 32%. Най-слаб бе интересът към изборите в Каменар - 11,3 на сто.

Изборният ден започва в 7:00 и ще приключи в 20:00 часа, като може да бъде удължен, ако пред секциите има опашки от гласоподаватели. Своя вот избирателите ще могат да упражнят в 385 секции. За хората с увреждания са определени общо 32 секции във всичките пет районни кметства. Такива ще има също в кметствата Каменар, Константиново, Звездица, Тополи и Казашко.

Начинът на гласуване отново е със знак X.  Всички изборни книжа бяха отпечатани в печатницата на БНБ и поставени под полицейска охрана след доставянето им във Варна.

В деня на кметските избори продажбата на алкохол във Варна е забранена. Спиртни напитки могат да се консумират само на сватби, семейни тържества и тъжни обреди. Ограничението е в сила от полунощ и ще продължи до 20.00 ч. В деня на вота се забраняват и масовите прояви.

Около 140 полицаи ще бъдат ангажирани с опазване обществения ред. Охраната на местата за гласуване и изборните книжа ще продължи до приключване на гласуването и предаване на изборните материали в Общинската избирателна комисия.