Първата в Европа плажна библиотека заработи в Албена
Първата в Европа плажна библиотека заработи в Албена / Дарик Добрич

Първата в Европа плажна библиотека се откри в курорта Албена. В света до момента съществуват две такива подобни библиотеки – в Сидни, Австралия и в Одеса, Украйна. На този етап библиотеката включва 2 500 тома на десет езика, а максималният й капацитет достига до 4 000 книги.

Библиотеката е дълга 12 линейни метра и по нея има 140 рафта. Достъпът до библиотеката е свободен и безплатен – всеки може да вземе и отнесе със себе си книга и да остави на нейно място друга. Сред първите дарители са издателство „Захарий Стоянов”, литературна агенция „Алтея” и норвежкото посолство в България.

„Идеята за безплатни библиотеки със свободен достъп не е нова, но за първи път в света имаме плажна библиотека, чиято цел е насърчаване на четенето и забавление за гостите на плажа” – заяви при откриването на атракцията Виктория Бисерова – издател и инициатор на идеята за плажната библиотека в Албена.

Първата в Европа плажна библиотека заработи в Албена
netinfo

 

Жанровото разнообразие е голямо – от англоезични издания на Шекспир, през българските класици, до детски приказки и тясно специализирана и научно-популярна литература. Заради високата влажност на морския въздух, вечер рафтовете ще се покриват с винилови платнища, за да бъдат запазени книгите. Специално за плажната библиотека в Албена са разкрити и две нови работни места за библиотекари – консултанти.

„Надявам се с тази инициатива нашите гости да разберат, че не идват на едно диво място, което мечтае само за техните долари и евро, а биха могли да извлекат много големи ползи, научавайки нови неща за един народ, за една територия и древна култура. Провокираме ги с тази идея и се надявам провокацията да бъде успешна” – коментира изпълнителният директор на курорта Албена Красимир Станев.