Изплатени са всички задължения към работниците във ВМЗ
Изплатени са всички задължения към работниците във ВМЗ / netinfo

Вече са изплатени всички задължения към работниците във "ВМЗ Сопот", търсят се и нови поръчки за завода, каза във времето за парламентарен контрол министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев относно състоянието на "Вазовските машиностроителни заводи" - Сопот и мерките за стабилизирането и оздравяването на дружеството.

 

През годините като основни проблеми в дружеството се очертаха голямата численост на персонала и липсата на поръчки, каза министърът. Въпреки редукцията на персонала и покриването на задълженията към работниците и служителите до януари 2013 г. за последните месеци са натрупани нови задължения и липсват оборотни средства за сключени договори, припомни той.

 

На 13 юни тази година, след проведени срещи с ръководството на дружеството, се ангажирах хората да получат заплати и да се намерят оборотни средства, спешно бяха набелязани мерки, приети от МС на 19 юни, отчете се министърът. На настоящия етап е увеличен капиталът на дружеството с акции на стойност 27,5 млн. лв. Те са придобити от Държавна приватизационна компания, каза Стойнев.

 

С парите са погасени неотложни задължения на "ВМЗ Сопот", изплащат се работни заплати и се рестартира производството, добави той. Очаквам и адекватни действия и от страна на ръководството - търсене на нови поръчки и ефективност и прозрачност, подчерта Стойнев.

 

Той съобщи, че в момента има преговори за огромни поръчки и трябва последователност в управлението на дружеството. Договорите са от голямо значение за завода, за да може той да работи, добави министърът.

 

По думите му преди политиката е била този завод да фалира, но според Стойнев той трябва да работи, защото е стратегически за нашата отбранителна индустрия и дава препитание на цял регион. Служителите да бъдат спокойни, да си вършат работата, ще има контрол върху предприятието и отново ще изправим на крака "ВМЗ Сопот", така както го помним от години, заяви Драгомир Стойнев.