10 млн. лв. спестило вътрешното министерство след преструктуриране на бюджета си
10 млн. лв. спестило вътрешното министерство след преструктуриране на бюджета си / снимка: Sofia Photo Agency, архив
10 млн. лв. спестило вътрешното министерство след преструктуриране на бюджета си
65253
10 млн. лв. спестило вътрешното министерство след преструктуриране на бюджета си
  • 10 млн. лв. спестило вътрешното министерство след преструктуриране на бюджета си

Около 10 млн. лева е спестило вътрешното министерство след преструктуриране на бюджета си. Това заяви пред журналисти ресорният министър Цветлин Йовчев, който участва в церемония по случай 134 години от създаването на Министерството на вътрешните работи. Йовчев подчерта, че спестените средства не са достатъчни на фона на бюджетния дефицит от 93 млн. лева, който е заварил във ведомството.

По думите му лично премиерът Пламен Орешарски е гарантирал, че обезщетенията за извънредния труд на полицаите ще бъдат изплатени.

Спестените 10 млн. лева се оказват крайно недостатъчни, имайки предвид дупката в бюджета на МВР от 93 млн. лева, както и непредвидените разходи на ведомството във връзка с нестихващите граждански протести. Само от началото на годината охраната на демонстрациите е струвала на МВР над 3 млн. лева, припомни вътрешният министър.

„Преструктурирахме нашите разходи и мисля, че по този начин спестяваме към момента малко над 10 млн. лева. Не ни помага много, но очаквам и другите мерки, които ще предприемем, да дадат ефект. В момента сме в активни разговори, лично министър-председателят се ангажира да се осигурят средства за извънреден труд на служителите на МВР. Надявам се, че ще намерим подходящи форми да започнат да се изплащат и осигурят тези средства, които са предвидени за социални придобивки”, уточни Цветлин Йовчев.

Вътрешният министър посочи още, че служебното правителство е поискало да бъдат отпуснати допълнителни средства към бюджета на МВР. Йовчев беше категоричен, че е неприемливо ведомството да получава дарения от частни фирми. По думите му трябва да се направи така, че бюджетът, който е отпуснат за МВР, да бъде достатъчен, в противен случай се създават условия за конфликт на интереси.