Международната учителска асоциация заседава във В. Търново
Международната учителска асоциация заседава във В. Търново / DarikNews.bg

Международната учителска асоциация заседава във Велико Търново. Конгресът събра в старата столица преподаватели от цял свят, работещи в средни и висши учебни заведения. Миналата година асоциацията е провела годишната си конференция в Казахстан. Днес гостите се срещнаха с кмета на В. Търново Даниел Панов, който ги запозна с кандидатурата ни за Европейска столица на културата през 2019 г. Градоначалникът им представи и наградите, които се връчват ежегодно в сферата на образованието.

Международната учителска асоциация е основана през 1992 г. в Дания. В нея членуват представители на средни, професионални и висши училища от над 40 държави. Председател на асоциацията е доц. Марина Азаренкова от Русия, преподавател в Петербургския университет.

На конгреса във В. Търново педагозите са дискутирали приемствеността между средното и висшето образование, работата върху основните жизнени ценности в условия на устойчиво развитие, проблеми на околната среда, специфични методи на преподаването, обмен на добри практики и методика за изграждане на ценностната система у децата.

Основният организатор на конференцията е Петя Гьозова, учител по география и икономика в Професионалната гимназия по електроника „А. С. Попов" във Велико Търново. До началото на тазгодишния конгрес тя е била единственият учител от България, член на асоциацията. Самата тя е поканила педагози от Велико Търново, София и Пловдив, които след участието си в годишната среща, да бъдат приети за членове на организацията.

Гостите вече имаха среща в Регионалния инспекторат по образованието, днес ще посетят Великотърновския университет и гимназията по електроника, а утре ще обиколят културните забележителности на града.